"Jag kunde inte låta bli att söka"

Tidigare skolchefen i Jokkmokk, Monika Lundkvist, tar över som kommunchef efter Annika Almqvist.

Monika Lundkvist från Vuollerim är avgående skolchef och ny kommunchef i Jokkmokk.

Monika Lundkvist från Vuollerim är avgående skolchef och ny kommunchef i Jokkmokk.

Foto: Jokkmokks kommun

Jokkmokks kommun2019-11-11 19:41

– Känns som ett otroligt spännande och utmanande uppdrag som jag verkligen ser fram emot. Jag kunde inte låta bli att söka, säger den tillträdande kommunchefen Monika Lundkvist.

Monika Lundkvist har haft tjänsten som skolchef i Jokkmokk sedan februari i år. Innan dess har hon haft uppdrag som skolchef för vuxenutbildningen inom Lapplands kommunförbund under 17 år.  Under hennes korta tid som skolchef hamnade kommunen på en bottenplats i Lärarnas riksförbunds undersökning av landets grundskolor.

I undersökningen var Jokkmokks kommun är en av de kommuner i landet som hade lägst lärarlöner och också landets sämsta andel behöriga lärare  på grundskolenivå.

Lämnar du inte ett sjunkande skepp när du nu lämnar skolchefsuppdraget?

– Jag tar med mig kunskapen om svårigheterna att rekrytera. Jokkmokk är en ort där det inte funnits någon lärarutbildning på länge.

– Kommunen har tidigare upprättat ett stipendium om 3 000 kronor i månaden för distansstudier till yrken där det råder brist. Nu börjar det ge utdelning. Tre nya lärare har examinerats och börjat jobba efter undersökningen som genomfördes i mars. Vi har också fått ett par behöriga lärare på högstadiet efter att de kompletterat sin utbildning, säger Monika Lundkvist.

Kommunstyrelsens ordförande Robert Bernhardsson (S) och Henrik Blind, gruppledare för Miljöpartiet säger i ett gemensamt pressmeddelande: ”Vi är mycket nöjda med vår rekrytering som skapar trygghet i det omfattande förändringsarbete som Jokkmokks kommun just nu är inne i."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!