"Jag fick vara med i en minut i filmen Jägarna"

3 september 2019 07:10

Filminspelningen hösten 2017 tog fyra dagar. Jag har tidigare varit statist i filmen Flocken och serien Tjockare än vatten där jag spelade polis. Det var lite lustigt hur jag fick rollen i Tv-serien Jägarna. Castingkvinnan som ringde undrade om jag kände till någon samisk jaktledare. Hon frågade också om jag hyrde ut uppstoppade djur. Så jag for dit med en tjäder, bäver, grävling och en mård. Djuren skulle användas för att inreda en jaktstuga. Jag levererade också en fryst tjäder som de skulle tillaga.

Efter leveransen fick jag frågan om att provfilmning. Jag skulle bland annat säga " Björnjakt är ingen lek" och några repliker till. De castade även mer kända skådespelare men jag fick rollen som björnjaktledare. Jag jagar mycket själv och är jaktledare för byns jaktlag. Det gjorde det lättare att agera. Jag hade mina egna jaktkläder på mig. Det enda jag behövde låna var en keps och ett vapen.Filmgänget gillade min dialekt och jag skulle bara vara mig själv. Replikerna var lite "matcho" så jag fick fullmakt av regissören att ändra orden som jag skulle säga. Men scenen där jag spårade upp den skadskjutna björnen och sköt den tog man bort helt och hållet.

Det blev kvar otroligt lite efter allt filmande. Min rollfigur syntes en minut i det tredje avsnittet. Jag hade gärna varit med mer för det var riktigt kul att agera. Vi var ett fint skådespelargäng med bra sammanhållning. Folket söderifrån led av myggen och sprang hela tiden med myggmedel. Sådant klarar jag mig utan. Under inspelningen frågade jag Rolf Lassgård som spelar Erik hur han gör för att inte vara så himla nervös. Då svarade han: Vi är lika nervösa allihopa. Det är alltid värst från början men det går bra bara man kommer igång.

Själv började jag filma efter fyllda 50, men borde ha börjat tidigare. Jag mognade kanske väldigt sent och inte vågade. Man får ju bättre självförtroende ju äldre man blir. Efter filmserien visats är det många som gjort tummen upp och sagt att de sett mig på teve. Idag har jag kvar samma skägg som när serien spelades in. Jag sade åt regissören att jag kunde raka mig för rollen men det fick jag inte göra. Det var väl skägget som gav min roll rätta karaktären.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Berättat för Lena Leffler