Jacob Börlin vann SM i breakdance

Jacob Börlin började dansa breakdance nio år gammal i Exiled. I helgen vann han Breaking-SM i solokategorin.

6 oktober 2019 13:42

– När jag började dansa kunde jag aldrig tro att jag skulle kunna jobba som dansare och nu vinna SM. Det är otroligt häftigt, sade han efter vinsten.

Ja, när SM i breaking för första gången anordnas norr om Stockholm står alltså en lulebo högst upp på prispallen i en av de fem kategorier som SM-tävlingarna hålls i; nämligen soloklass för juniorer upp till 15 år samt vuxna, Old but gold är klassen för dansare från 35 år och uppåt, Powermoves-klassen för de som behärskar snurrar och akrobatik samt slutligen klassen Crew för grupper på fyra till åtta dansare.

– För två år sedan gick jag också till final. Då räckte det inte men det gjorde det ikväll, menar Jacob Börlin.

Han beskriver Exiled som hemmafamilj även om han sedan två år tillbaka bor i Helsingfors där han arbetar som frilansade dansare och även dansar med ett finländsk crew, King kontrast crew.

– I soloklassen bedöms man efter golvarbete, akrobatik och kreativitet. Det passar mig eftersom jag är allround och har en egen twist på alla moment man ska behärska. Det syns att det är jag som dansar.

Det är självklart en hel del arbete som ligger bakom hans framgång. Breakdance är skadedrabbat, kroppens ligament tar stryk och stukningar och leder som hoppar ur led är vanliga. Jacob Börlin har operarat sin tumme och inser att han nu måste träna allt mer styrketräning för att kunna utvecklas vidare.

– Jag kan inte längre träna på samma sätt som när jag var 18 år. Det är vid min ålder som skadorna börjar komma även om man tränar fyra till fem gånger i veckan, säger han.

Och precis som Jacob Börlin beskriver Exiled som sin hemmafamilj betonas under SM-tävlingen hela kulturen som en stor gemenskap under ledorden fred, kärlek och ha kul. För en konstform som från år 2024 kommer att vara en OS-gren kan det förefall smått förvirrande att alla får vara med. Klasserna är inte könsuppdelade och oberoende om du är sju år eller 14 år tävlar man alla i samma juniorklass.

– Bara man har tränat får man vara med på SM. Är du duktig går du vidare. Svårare än så är det inte, säger Jouni Vesa, Exiled och arrangör för SM-tävlingarna.

Han menar att just öppenheten och välkomnandet är hiphopkulturens styrka – en kultur som bygger på att dela med sig av sin kunskap och där rap, DJ, graffiti och breaking är grundpelare av det som en gång föddes och började växa i South Bronx i USA på 1970-talet.

En av dem som verkligen kan personifiera den öppenhet hiphopkulturen står för är Monica Massuda. Hon är mer känd som Crazy Grandmaa bland svenska breakdansare och menar att det var självklart att åka upp till Luleå för att delta under SM-tävlingarna. Hon fyller 80 år i november och började dansa breakdance 59 år gammal.

– Jag hade tränat judo i 15 år men blev nyfiken på hiphop. När jag hörde att det fanns kurser började jag träna och fastnade eftersom det är en mycket personlig dans.

Hon är också en flitig dansare under SM på Energi Arena där lokalen stundom kokar av dans och parkour i alla hörn till musik av DJ ”Focus” from ”Flow Mo Crew” och ”I-Spin!” båda från Finland.

– Jag är som andra kluven till att breaking blir en OS-gren. Hur bygger man stämning i en stor lokal. Det är något för arrangörerna att fundera över, säger hon.

SM-tävlingarna i Luleå är hon dock nöjd med, liksom arrangören Jouni Vesa.

– Jag är jättenöjd, framför allt att så många kom från hela landet. Breaking är ju störst från Stockholm och söderut i landet.

Resultat

Junior = Kidsuper (Gabriel Oraham) från Göteborg

Powermoves = Lill rob (Robin Leo) från Uppsala

Old but gold = R-Line (Steeve) Stockholm

Solo = Jacuuba (Jacob Börlin) Luleå

Crew= Stockholm City Rockerz

Domare: Niels "Storm" Robitzky, Taija Hinkkanen och Moy Rivas

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Åström