NHL-klubbens ögon på läktarna

Han är NHL-klubbens utsända ögon på läktarna, som ska hjälpa talangerna. Piteåsonen Lars Lindgren firar tio år, som Vancouver Canucks Europascout.

Hyllades. 2016 hyllades Lars Lindgren för sina insatser i Luleå Hockey som lagkapten mellan 1984-1988.

Hyllades. 2016 hyllades Lars Lindgren för sina insatser i Luleå Hockey som lagkapten mellan 1984-1988.

Foto: Pär Bäckström

Ishockey2017-10-26 09:48

Spelförståelse, skridskoåkning och viljan att vinna.

Lägg där till att ha ett eget driv att träna.

Det är nycklarna för att nå världens bästa liga – NHL.

Lars Lindgren har sex NHL-säsonger, ett VM-silver med Tre Kronor och fyra säsonger som lagkapten i Luleå Hockey bagaget.

Nu är han sedan tio år tillbaka Vancouver Canucks ögon i Europa som pro-scout.

– Det är a och o att vilja träna. Har du inte det tar du dig aldrig fram. En del kopplar på det lite senare än andra och då kommer oftast utvecklingen, säger Lindgren under lördagsmatchen mellan Luleå och Växjö (2–0).

Det finns två typer av NHL-scouter – amatör och pro. Lars Lindgren är det senare och håller koll på utvecklingskurvan efter att en talang blivit draftad.

– Det är ett heltidsjobb. Jag ska inte bara ha koll på våra egna utan alla draftad spelare i världen. Efter en match gör jag en rapport samma kväll eller nästa dag i ett program vi jobbar med. Dels har vi en bedömning med siffror, men även kommentarer om spelarna. Exempelvis om det är en spelare som varit draftad och jag sett i ett–två år skriver jag förändringar.

– I dag (läs lördag) kikar jag på Elias Pettersson som är vårt draftval i Växjö. Jag pratar med honom sedan efter matchen. Men jag ska även ha koll på andra lags trejdval. Skillnaden är att amatörsocuterna har koll på vad som ska draftas, jag följer framför alltt de draftade spelarna.

Vad kan en rapport till Vancouver innehålla?

– Exempelvis om spelaren förbättrat sin fysik och därigenom blivit bättre skridskoåkare eller om han förbättrat i sitt hockeykunnande. Vissa exploderar medan andra står och stampar.

Men det finns en chans att lyckas även om du inte spelat tv-pucken eller blivit draftad av ett NHL-lag.

– Jag har även late bloomers. Spelare som blivit för gamla för att bli draftade (draftåldern är 18–20 år). I år tog vi Philip Holm (25 år) från Växjö. Det kommer några stycken sådana och backar är bristvara över hela världen.

Så backar har generellt större chans till NHL-spel?

– Är du skicklig så har du en framtid, men det kan ta lite längre tid för en back. Precis som målvakter kanske du blommar ut lite senare.

Vad skulle du säga till hockeyspelare som inte är med i snacket när de är 16 år och kanske inte lirat tv-pucken?

– Jag skulle säga att de har alla möjligheter i världen. Det finns många exempel på det också när spelarna mognat fysiskt och mentalt och fått gnistan att börja träna bra.

Vad är nycklarna för att lyckas?

– Du måste ha spelförståelse, det är oerhört viktigt. Har du ingen spelförståelse spelar det ingen roll hur bra skridskoåkare du är. Skridskoåkningen är givetvis också viktig.

– Sedan handlar det om att tävla. Du behöver inte vara starkast på isen och tackla våldsamt. Men du ska vilja vinna lösa puckar, vara stark på pucken när du väl har fått den.

Lars Lindgren framhåller att inte stressa fram karriären – utan ta utvecklingen i den takt som krävs för att inte gena i kurvorna.

– Det handlar om att inte ha så jäkla bråttom i unga år. Det handlar även om att vara bra på att övertyga de unga spelarna att det finns en framtid även om de inte är i Sverigetopp i tidig ålder. Ett år när Sverige vann OS-guld hade de bara 8 av 22 i truppen lirat tv-pucken. Sådana exempel ska vi lyfta fram.

Fakta

Namn: Lars Lindgren.

Ålder: 65 år.

Bor: Piteå.

Yrke: Pro-scout åt Vancouver Canucks sedan 2007.

NHL-karriär: Spelade i Vancouver 1978–1984. Spelat 394 NHL-matcher under sex säsonger och avslutade i Minnesota 1984.

SHL-karriär: Var lagkapten i Luleå Hockey, som var nykomling i elitserien från 1984–1988.

Position: Back.

Klubbar i spelarkarriären: Piteå, Modo, Vancouver, Minnesota, Luleå och avslutade i Piteå 1990/1991.

Klubbar i tränarkarriären: Luleå Hockey (1992/1993), Mörrum (2000–2002), Växjö (2003/2004).

Meriter: VM-silver som spelare 1977.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!