Förlängt arenaavtal kan strida mot lagen

Luleå Hockey kräver sänkta kostnader för arenaavtalet. Intensiva förhandlingar pågår med Luleå kommun. Huvudspåret är att förlänga avtalet med fem år – men enligt uppgift finns det en risk att avtalet är olagligt.

Arenaavtalet mellan Luleå kommun och Luleå Hockey går ut den 30 juni. Förhandlingar pågår och kan sluta i att det gamla avtalet förlängs. Enligt uppgift kan avtalet bryta mot lagen eftersom ingen upphandling av tjänst görs.

Arenaavtalet mellan Luleå kommun och Luleå Hockey går ut den 30 juni. Förhandlingar pågår och kan sluta i att det gamla avtalet förlängs. Enligt uppgift kan avtalet bryta mot lagen eftersom ingen upphandling av tjänst görs.

Foto: David Olsson Jiglund

Ishockey2020-05-10 15:00

Förenklat handlar avtalet om att Luleå Hockey sköter och betalar driften av Coop Norrbotten Arena med tillhörande träningshallar, exempelvis el, städning, snöröjning och personalkostnader. För det får klubben cirka tio miljoner kronor i bidrag av Luleå kommun.

Hyran är en formalitet. Den är satt till en krona. Luleå Hockey uppger att driftsbidraget bara täcker ungefär halva kostnaden, vilket innebär att klubben skulle betala tio miljoner kronor. Nettokostnaden är den verkliga hyran.

undefined
"Hade avtalet gjorts idag hade det sett ut på ett annat sätt", säger Helén Wiklund Wårell, stadsbyggnadschef.

Det gällande avtalet har ungefär tio år på nacken. Luleå Hockey sade upp det för drygt ett år sedan. Eftersom avtalet går ut den 30 juni brinner det i knutarna.

Enligt uppgift har ett av klubbens önskemål varit ett transparent avtal där det tydligt syns vad man betalar i hyra. Något nytt avtal som ska beslutas politiskt finns det dock inte tid till.

Den möjlighet som ligger närmast till hands är att Luleå Hockey tar tillbaka sin uppsägning. Enligt en klausul i avtalet förlängs det då i fem år. Det andra alternativet är att driften övergår till kommunen den 1 juli, och att Luleå Hockey därefter får hyra de ytor man vill ha.

– Det är ett alternativ, men båda parter är överens om att det fungerar bra i dag, och jag tror inte att vi hamnar där, säger Helén Wiklund Wårell, stadsbyggnadschef som håller i förhandlingarna.

Luleå Hockey kräver kompensation för ökade kostnader.

– Det är det vi tittar på nu. Vad har hänt med kostnadsbilden på tio år? Hur har nyttjandet av hallarna förändrats? Är det rimligt att Luleå Hockey betalar hela kostnaden för wifi i hallarna, och att klubben betalar skötseln av de stora parkeringsytorna utanför hallen, exempelvis?

Sedan avtalet skrevs har även villkoren i lagen om offentlig upphandling (LOU) skärpts. Enligt flera olika källor finns det en risk att avtalet bryter mot lagen.

– Vi tycker inte det. Det är klart att vi pratat om det, men avtalet är inget ovanligt kopplat till arenadrift i landet, säger Helén Wiklund Wårell.

Borde man egentligen göra en upphandling av tjänst?

– Det beror på hur man väljer att se på det. Köper vi en tjänst eller vad är det vi gör?

Luleå Hockey har ju intäkter från exempelvis galor, konserter och restaurangverksamhet. Finns det andra aktörer som skulle vara intresserade?

– Den frågan är ju aldrig ställd. Men samtidigt måste man ha kunskap om hur man sköter fyra ishallar, och den kompetensen skulle definitivt finnas med som ett ska-krav i en upphandling.

Kommunalrådet Lenita Ericson (S) är informerad om förhandlingarna.

Vad anser Socialdemokraterna, finns det risk att avtalet bryter mot lagen?

– Vi har ingen annan åsikt än att avtalet ska följa regelverket, säger hon.

undefined
Luleås kommunalråd Lenita Ericson (S) är informerad om förhandlingarna.

Enligt våra källor har Socialdemokraterna inte velat ha fram ett nytt avtal. Dels beroende på att det sannolikt skulle bli svårt att få igenom det i fullmäktige med nuvarande majoritetsförhållande, och dels eftersom att ett nytt avtal direkt skulle leda till en obekväm debatt om de effektiviseringar som det har beslutats om inom skolan.

– Det kan tänkas att avtalet ska ändras på sikt och att man i samband med det ska göra en ordentlig genomlysning. Vi vill att man ska titta på hur det ser ut i andra delar av landet och göra en riktigt bra konstruktion. Men det har blivit för kort om tid nu, säger Lenita Ericson.

Luleå Hockeys vd Stefan Enbom:

– Vi vill bara att det ska bli rätt och riktigt och tycker inte att vi har några orimliga krav. Kostnaderna för driften har gått upp med ungefär fem miljoner sedan avtalet tecknades. Det beror på allt från att elkostnaden stigit till att det tillkommit kostnader för parkering och snöskottning. Underhållsbehovet blir ju också större ju äldre arenan blir.

Han fortsätter:

– Vi tycker det är rimligt att vi tar ta 60 procent av den kostnaden eftersom vi utnyttjar 60 procent av tiderna i arenan.

undefined
Stefan Enbom, vd för Luleå Hockey, vill att klubben ska få sänkta kostnader.

Vidare vill Luleå Hockey att det tydliggörs vilka eventuella kostnader som ska ligga på klubben respektive fastighetsägaren.

– Som det nuvarande avtalet är utformat så är det vi som får stå för hela kostnaden om arenan exempelvis drabbas av ett svartmögelangrepp. Skulle det hända så kan vi gå i konkurs. Vi tycker det är rimligt att en sådan kostnad ligger på fastighetsägaren.

Vad gör ni om kommunen inte går med på era krav?

– Kan vi inte komma överens så får de ta över driften av arenan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!