Stig in i nygamla Bergströmska

Ombyggnaden av Bergströmska är en blandning av bevarande och nytänk. Där hästar stod och stampade tillagas nu kanin med potatisbrunoise och sicilianskt blodapelsinskum.

Radiatorerna (värmeelementen) ser ut som de gjorde förr. Bergströmska blandar gammalt och nytt.

Radiatorerna (värmeelementen) ser ut som de gjorde förr. Bergströmska blandar gammalt och nytt.

Foto: Petra Älvstrand

Invigning2017-01-12 19:18

På onsdagseftermiddagen återinvigdes gården, där det nu finns en exklusiv restaurang och ett tiotal småföretag samt konferensutrymmen.

Invigare, via ett traditionellt bandklipp, var kommunalråden Yvonne Stålnacke och Niklas Nordström. På plats fanns inte bara de som huserar i Bergströmska gården utan även personer med annan koppling till Luleå.

Galären äger fastigheten och har med hjälp av andra krafter ägnat flera år åt att restaurera, bevara samt bygga. Av tusen kvadratmeters yta är en fjärdedel nybyggnation och omkring 25 miljoner kronor har lagts ner, uppger fastighetsbolagets vd Gunnar Tåhlin.

– Vi ville rädda huset och göra något bra men sade mellan varandra att vi aldrig kommer att tjäna pengar på det här, möjligtvis går det plus minus noll.

Tåhlins favoritplats kallas biblioteket. På håll syns hyllor med böcker, som vid närmare betraktelse visar sig vara tapeter.

Gården är K-märkt och Länsstyrelsen samt Norrbottens museum har hållit ögonen på renoveringen. Vissa delar har inte gått att rädda, bland annat som följd av tidigare renoveringar.

Medan gården stått där den stått har dessutom gatorna i omgivningen fyllts upp och blivit högre. Det har Bergströmska inte mått bra av och åtgärder fick vidtas. Gunnar Tåhlin berättar att gårdens källare grävts ur och konferensutrymmen skapades. I den nedre delen finns också en vedkamin av formatet XXXL samt Bergströmska restaurangens exklusiva vinkällare, med italienska märken.

Restaurangen finns på marknivå.

– Där vi står nu fanns en gång i tiden ett stall med jordgolv, säger Gunnar Tåhlin medan han visar köksdelen.

Bergströmska restaurangen erbjuder denna kväll bland annat en fyrarätters, med risotto, gnocchi och kanin "tillagad i traditionell ischiastil med vårskördad vitlök och chili", följt av efterrätt. Framöver blir det lamm.

Exklusiviteten har en tilltagen prislapp, men restaurangchefen Andreas Eberhardt tror inte att det skrämmer Luleåborna. Utbudet har variationer där pizza och pastarätter ska tilltala den mindre plånboken, menar han.

De tidigare hyresgästerna är borta och efterhand fylldes Bergströmska av nya.

– Vi flyttade in den fjärde mars och var nog först, det målades fortfarande då, berättar Ulf Byström, vd i klädesföretaget Gneis. I företagets kontor ligger de gamla golvplankorna kvar och väggtimringen avtecknar sig.

Historien

Bergströmska gården, i Luleå centrum, är en av få byggnader som finns kvar från tiden före den förödande stadsbranden 1887.

Gården uppfördes 1826 av Christopher Bergström, men flygeln är troligtvis äldre.

Christopher Bergström var bondson från Råneå och arbetade åt Luleåhandlaren Nils Wennman. Det kom sig att Christopher Bergström gifte sig med dennes dotter Magdalena Wennman och övertog rörelsen.

Och Christopher Bergströms första stora satsning var att bygga denna ståndsmässiga affärsfastighet. Bergström var vid sin död 1843 stadens tredje förmögnaste man.

Källa: Norrbottens museum

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!