– När man kommer till ett nytt samhälle, eller till en ny stad, kan det vara svårt att bli en del av samhället. Utan de sociala kontakterna är det svårt att känna sig hemma, säger projektledaren Moa Runnman-Bäckström.
Det var i januari som projektet startade och sedan dess har man haft en rad olika aktiviteter. Man har bland annat arrangerat matlagningskvällar, brödbakning och filmkvällar. Och man har samarbetat med flertalet ideella föreningar. Bland annat Friluftsfrämjandet och Naturskyddsföreningen
– Utmaningen har varit att få Gällivarebor att delta. De flesta människor som bor på en ort redan har sina sociala nätverk, säger Moa Runnman-Bäckström.
Ahmed Navid flyttade till Gällivare för ett år sedan och har varit en flitig deltagare vid projektets olika träffar.
– Jag brukar komma på de flesta av evenemangen som arrangeras. Jag trivs verkligen här i Gällivare och det är en bra idé att få lära känna människor i samhället på det här sättet, säger Ahmed Navid.
Det var när integrationsdelen började ta allt större och större plats i det redan pågående projektet InGällivare som man såg behovet av att utöka arbetet med integration till ett eget projekt. Underverket har nu pågått i över ett halvår och enligt Moa Runnman-Bäckström finns det mycket kvar att göra.
– Integration är ett ständigt pågående projekt. Det kommer hela tiden nya människor till Gällivare som ska integreras så det finns ingen sluttid på ett sådant här arbete, säger Moa Runnman-Bäckström.