Mötesplats för nyanlända öppnar i Luleå

För att förenkla den initiala etableringsprocess ska 22 nya mötesplatser för nyanlända öppnas i landet – bland annat i Luleå, där Mötesplatsen öppnar sina dörrar i Strand Galleria den 12 januari.

Integration2017-01-05 10:17

Nästa vecka kommer de första kunderna till Servicekontorets nya lokal i Strand Galleria, där ett antal myndigheter kommer att samlas under projektparaplyt Mötesplats i Luleå. Syftet är att skapa trygghet för nyanlända i deras initiala etableringsprocess.

– Förhoppningen är att vi genom att jobba tillsammans ska slippa kompletteringar, så att det inte drar ut på tiden i onödan, säger Anna Hedin, delprojektledare för Mötesplats i Luleå och servicehandläggare på Försäkringskassan.

– Så att en process som vanligtvis kan ta upp till fyra veckor nu kommer ta fyra timmar.

Konceptet går ut på att den nyanlände kallas till Servicekontoret av Migrationsverket; och att handläggare både därifrån, från Försäkringskassan och från Arbetsförmedlingen finns på plats, medan tolk kopplas in per telefon.

– Kunden får en checklista som fylls i, och en timme med varje myndighet. Det ger trygghet och kontroll för den nyanlände och är ett stöd ur handläggarperspektiv. Och det blir ju inget extra jobb för oss, utan vi gör bara det vi ändå skulle göra, fast mer effektivt och organiserat.

Även Skatteverket, Pensionsmyndigheten och Sveriges kommuner och landsting deltar i projektet Mötesplatser. Nationellt lanseras det nu på 22 orter, efter att ett pilotprojekt visat sig lyckat.

– Vi vet att projektet förenklar den nyanländes initiala etableringsprocess genom att hen får träffa alla myndigheter vid ett tillfälle på ett och samma ställe. Min förhoppning är att de nya Mötesplatserna uppvisar lika goda resultat som de som redan finns på plats, säger Elisabeth Hultengren, t.f. chef för avdelningen Gemensamma kundfrågor på Försäkringskassan.

Så här går ett möte till på Mötesplatserna

Migrationsverket kallar nyanlända som fått uppehållstillstånd till ett delgivningssamtal på servicekontoret. Där möter en handläggare och en tolk upp. När mötet är klart följer handläggaren kunderna till nästa möte i kedjan.

Arbetsförmedlingen tar emot den nyanlända och ett första etableringssamtal genomförs. Samtalet består bland annat av kartläggning av tidigare erfarenheter, översättning/bedömning av betyg och information om etableringsersättning.

Servicekontoret stöttar den nyanlända att fylla i anmälan om Flyttning till Sverige (ansökan om svenskt personnummer), därefter skickas ansökan vidare till handläggare inom Skatteverket som fattar beslut. Den nyanlända får information om att söka id-kort när beslut om personnummer har kommit, vad det kostar och vilka handlingar som krävs vid ett utfärdande av id-kort. Servicekontoret informerar om socialförsäkringsförmåner som kan bli aktuella för den nyanlända och dennas livssituation och stöttar vid eventuella ansökningar.

Den nyanlända räknas nu som inskriven i Sverige, även om personen fortfarande väntar på att få sitt personnummer från Skatteverket, och Arbetsförmedlingen har huvudansvaret.

Källa: Försäkringskassan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!