Bristen på arbetskraft börjar bli ett stort problem i Norrbotten. För att klara alla utmaningar länet står inför behövs ny kompetens och arbetskraft. Bland de 3 500 asylsökande som i dag finns i länet och bland de som förväntas komma hit finns kompetens som behövs ute i länets kommuner.
Med anledning av det startas nu projektet "Integration & Tillväxt i Norrbotten". Bakom projektet står länsstyrelsen, landstinget, länets kommuner, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket samt det civila samhället.
– Vi skulle kunna göra mer. Vi skulle kunna vara snabbare och tidigare på de människor som kommer hit. Se vad de har för kunskaper och se på vilket sätt de kan vara med och påverka det norrbottniska samhället, säger landshövding Sven-Erik Österberg.
Han konstaterar att det i Norrbotten dör fler än det föds och att länet därför inte klarar av att växa av egen kraft.
– Så vi är beroende av inflyttning. Då kan vi väl ta tillvara på vad de här människorna som kommer hit och se till att de blir kvar här. Se vad de kan och vad de kan bidra med och ta tillvara på deras kunskaper på ett positivt sätt, påpekar han.
Siffror visar nämligen att endast 15 procent av de asylsökande stannar kvar i länet den dagen de för uppehållstillstånd. Nu ville de få fler att stanna.
– Tidigare har vi väntat in dem tills de fått uppehållstillstånd, men nu har vi tänkt om. Norrbotten behöver samtliga människor som finns här och de som vill flytta hit. För integration och mångfald är en tillväxtfråga, säger Torsten Fors, integrationssamordnare vid länsstyrelsen.
Förra året kom det cirka 7 000 asylsökande till länet och han påpekar att det bland de människorna givetvis finns massor med kompetens som länet kan ta tillvara på.
– Helt enkelt låta dem bidra, i stället för att få bidrag, säger han.
Anna-Maria Lundkvist Monroy är projektledare för det aktuella projektet.
– Det viktiga är att börja tidigt, redan då de söker asyl. Vi startar en basutbildning för alla som kommer i kontakt med dem och ger dem rätt information. Vi behöver en gemensam front och bemöta människor med respekt och informera om rättigheter och skyldigheter, berättar hon.
Vidare ska man starta en länsövergripande modell för att inventera de kunskaper som de asylsökande har med sig.