Lagen, som i fall riksdagen röstar igenom den träder i kraft den 1 juni, har ifrågasatts, bland annat av Meta Wiborgh i nätverket Kraftsamling för ensamkommande barn i Luleå.
Vi vände oss till pressekreteraren Adriana Haxhimustafa hos migrationsministern Morgan Johansson (S) som försöker reda ut frågeteckningen med hjälp av tjänstemän vid Justitiedepartementet.
Vad händer med dem som hinner fylla 18 år och inte har fått beslut i sitt asylärende än?
– Är man 18 år och saknar skyddsskäl när Migrationsverket fattar sitt beslut kan man inte omfattas av lagen.
Vad gäller för de ungdomar som har fått utvisningsbeslut med "uppskjuten verkställighet" till 18-årsdagen, men hinner fylla 18 år innan lagen träder i kraft?
– Ensamkommande barn som kom före den 24 november 2015 och som saknar ett ordnat mottagande i hemlandet omfattas av förslaget och kan ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiestudier, även om han eller hon har fått ett beslut om utvisning. Man måste dock fortfarande befinna sig i Sverige den 1 juni.
Vad som händer om en person överklagar till Migrationsdomstolen, får avslag på sin asylansökan där och hinner fylla 18 år före domstolens beslut, beror på hur lagtexten kommer att tolkas. I lagtexten står att den som har fått ett avlägsnandebeslut med uppskjuten verkställighet kan omfattas av förslaget. Det blir alltså i slutänden en fråga för tillämparen att avgöra.
Kommer det att genomföras utvisningar av denna kategori ungdomar nu och fram till 1 juni?
– Det vet vi inte.
Och om någon håller sig undan till 1 juni?
– Det ska inte vara skäl för diskvalificering. Det är omständigheterna i övrigt som avgör – att man uppfyller lagkraven.
Om man inte lyckas ta sig in på något nationellt program på gymnasiet innan man fyller 20 år, blir man utvisad då?
– De har på sig tills de är 25 år och även studier på Komvux räknas.
Sanna Vestin, ordförande i Flyktinggruppernas riksråd, FARR, är kritisk till lagförslaget.
– FARR är motståndare till tidsbegränsade uppehållstillstånd i allmänhet, och i synnerhet när det gäller barn och ungdomar. Idén om att ge uppehållstillstånd på grund av anställningsbarhet tyder på en obehaglig människosyn. Att det nu kommer en lag som kräver goda skolresultat är nästan ännu obehagligare.
Men bortsett från de principiella invändningarna välkomnar hon att regeringen ger ungdomarna en möjlighet att få uppehållstillstånden förlängda.
– Fast tyvärr kommer den att omfatta väldigt få, vilket har att göra både med skollagstiftningen som gör det svårt för ungdomarna att ta sig in på ett nationellt program på gymnasiet innan de blir för gamla. Men också att ungdomarna hinner fylla 18 år eller blir åldersuppskrivna till 18 år och aldrig får något tillfälligt uppehållstillstånd.