VÀskförbud pÄ evenemang: "Minimera risken"

Polisen inför ett vĂ€skförbud pĂ„ alla större evenemang i Sverige. Beslutet Ă€r fattat utifrĂ„n rĂ„dande sĂ€kerhetslĂ€ge. –Det hĂ€r Ă€r ett sĂ€tt att ytterligare minimera risken att fĂ„ in verktyg eller vapen pĂ„ evenemangen, sĂ€ger Per Engström, sektionschef pĂ„ Noa.

Scaniarinken i SödertĂ€lje signalerar inför onsdagskvĂ€llens hockeymatch: "Nya direktiv!" Inga vĂ€skor tillĂ„tna – inklusive pĂ„sar".

Scaniarinken i SödertĂ€lje signalerar inför onsdagskvĂ€llens hockeymatch: "Nya direktiv!" Inga vĂ€skor tillĂ„tna – inklusive pĂ„sar".

Foto: Anders Wiklund/TT

SamhÀlle2023-11-01 13:06

Först uppgav polisen att förbudet gÀllde sportevenemang men Àndrade sedan informationen till att det gÀller Àven konserter och festivaler.

Beslutet uppges hĂ€nga ihop med att terrorhotnivĂ„n höjts frĂ„n en trea till en fyra – en Ă€ndring som skedde redan i mitten av augusti.

TT: Varför har beslutet fattats just nu?

– Det Ă€r inget som har pĂ„verkat situationen just nu, men det Ă€r bekant för alla att hotet mot Sverige ökar pĂ„ olika sĂ€tt. Vi har ett modus: ensam gĂ€rningsman, en kniv, som ligger i vĂ„ra bedömningar för hotbild fyra. Nu inför vi det hĂ€r för att förhindra att fĂ„ in verktyg eller i vapen pĂ„ evenemangen, sĂ€ger Per Engström, sektionschef för samordning vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa).

Enhetliga regler

Enligt Per Engström har ett antal arrangörer redan infört de hÀr reglerna och polisen ser nu en möjlighet att fÄ en enhetlig tillÀmpning.

– Vi tycker att det frĂ„n arrangörens sida har funnits skĂ€l att sjĂ€lvmant införa det hĂ€r. Nu har vi lĂ„tit det gĂ„ en tid men vi har inte alltid sett det, och nu inför vi det hĂ€r, helt enkelt, sĂ€ger han.

VÀskförbudet gÀller frÄn och med dagens datum 1 november pÄ alla större evenemang i Sverige som krÀver polisens tillstÄnd. Var grÀnsen gÄr för ett större evenemang vill myndigheten dock inte specificera. En individuell bedömning ska göras i varje enskilt fall.

Medicinska undantag

Enligt Lena Sahlin, sÀkerhetsansvarig pÄ Riksidrottsförbundet (RF), kan storleken pÄ arena och antal besökare spela in. Klart Àr i alla fall att bland sportevenemangen omfattas allsvenskan, superettan, SHL och hockeyallsvenskan. DÀremot pÄverkas inte teater- och bioförestÀllningar och inte heller demonstrationer.

Undantag frÄn vÀskförbudet fÄr göras för personer som av medicinska skÀl har behov av att ta med en vÀska in pÄ den offentliga tillstÀllningen, men polisen kommer inte stÀlla krav pÄ lÀkarintyg eller liknande.

– Det Ă€r arrangören som fĂ„r göra en bedömning vid inpasseringen vad som Ă€r medicinska skĂ€l, sĂ€ger Per Engström.

TT: Vad har vÀskförbudet vÀckt för reaktioner?

– Det Ă€r klart att det ifrĂ„gasĂ€tts, men det kan vara en pĂ„minnelse om att vi befinner oss i en förhöjd hotbild. Vi vet att de hĂ€r arrangemangen, sĂ„ kallade mjuka mĂ„l, Ă€r en prioritet för en eventuell gĂ€rningsman eller terrorist och det vill vi förebygga sĂ„ mycket som möjligt, sĂ€ger Per Engström.

TerrorhotnivÄn ligger fast

Inte heller SÀkerhetspolisen, SÀpo, vill uppge om det har kommit nÄgon ny information som gör att polisen har fattat beslut att förbjuda vÀskor vid större allmÀnna sammankomster.

– Vi gĂ„r inte in nĂ€rmare pĂ„ vad vi delar för information mellan varandra. Men terrorhotnivĂ„n ligger fortsatt pĂ„ en fyra pĂ„ den femgradiga skalan, det har inte förĂ€ndrats, sĂ€ger Adam Isaksson Samara, presstalesperson pĂ„ SĂ€po till TT.

Beslutet om att införa ett vÀskförbud pÄ alla större evenemang hÀnger ihop med terrorhotnivÄn, enligt polisen. Arkivbild.
Beslutet om att införa ett vÀskförbud pÄ alla större evenemang hÀnger ihop med terrorhotnivÄn, enligt polisen. Arkivbild.
Fakta: TerrorhotnivÄn

TerrorhotnivÄn baseras enligt SÀkerhetspolisen pÄ "strategiska bedömningar av aktörers avsikt och förmÄga att begÄ terrorattentat mot Sverige".

Den 17 augusti i Är beslutade SÀkerhetspolisens chef Charlotte von Essen att höja terrorhotnivÄn frÄn tre (förhöjt hot) till fyra (högt hot) pÄ den femgradiga skalan.

Beslutet grundar sig enligt SÀpo inte pÄ en enskild hÀndelse. DÀremot har det under Äret skett en successiv försÀmring av hotbilden mot Sverige, dÀr Sverige gÄtt frÄn att betraktas som ett "legitimt" till ett prioriterat mÄl.

KoranbrÀnningarna har bidragit till bilden av Sverige som ett islamfientligt land. Flera internationella terrorgrupper har ocksÄ riktat hot mot Sverige.

Senast nivÄn lÄg pÄ en fyra var under nÄgra mÄnader 2015 och 2016. Polisen sökte dÄ efter en flykting som misstÀnktes planera ett terrordÄd i landet. Mannen friades senare frÄn misstankarna.

Med undantag för ovan nÀmnd period har nivÄn legat pÄ en trea sedan hösten 2010.

KĂ€lla: SĂ€kerhetspolisen

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!