Jessika Roswall Sveriges nya EU-kommissionär

Regeringen lägger fram Jessika Roswall (M) till posten som Sveriges nästa EU-kommissionär. Det meddelade statsminister Ulf Kristersson (M) på en presskonferens under måndagen.
–Det är ett ärofyllt uppdrag, säger Roswall.

Jessika Roswall föreslås som Sveriges nominering till ny EU-kommissionär under en pressträff med statsministern.

Jessika Roswall föreslås som Sveriges nominering till ny EU-kommissionär under en pressträff med statsministern.

Foto: Mikaela Landeström/TT

Politik2024-07-08 14:17

Jessika Roswall är i dag EU-minister i regeringen och kommer att ersätta Ylva Johansson (S) som har suttit på posten sedan 2019.

– Jag vill först och främst säga att jag är oerhört hedrad och tacksam över att ha fått det här förtroendet av statsministern att bli nominerad. Det är ett ärofyllt uppdrag att få möjligheten att bli Sveriges nästa EU-kommissionär, säger hon.

– Det känns helt ärligt, helt fantastiskt.

Ska frågas ut

Jessika Roswall kommer att skickas till Bryssel för den nya EU-kommissionen som tillträder sent i höst. Det blir då första gången på Sveriges 28 år i EU som en moderat får posten som EU-kommissionär. Men först måste hon genomgå tuffa utfrågningar i parlamentet innan hon kan bli godkänd.

– Jag hoppas att jag kan leverera och klara av den här utfrågningen och spela ett lagspel med kollegorna, säger hon.

Regeringen vill också att Ursula von der Leyen får förnyat förtroende som kommissionsordförande. Vilket ansvarsområde i kommissionen som den nya svenska deltagaren kommer att få avgörs sedan efter förhandlingar med personen som får just den posten.

– Från svensk sida har den här regeringen sedan starten haft prioriteringarna att göra Sverige säkrare, friare och grönare, säger Roswall.

Tackar Johansson

Ulf Kristersson vill inte utesluta någon portfölj men tycker att man ska fokusera på frågor där Sverige av historiska skäl har trovärdighet eller av strategiska skäl vill ha inflytande.

– Det är 27 länder som alla vill ha den allra tyngsta portföljen. Så är det alltid. Men de breda ekonomiskt konkurrenskraftsrelaterade, geopolitiska och brottsbekämpande frågorna – det finns ganska många platser där vi kan göra nytta.

Han beskriver Roswall som en generalist, med ett starkt kontaktnät och bred respekt i EU.

Både statsministern och EU-ministern passade på under pressträffen att tacka tidigare S-ministern Ylva Johansson för sina insatser som EU-kommissionär.

– Hon har varit helt avgörande i migrationspakten, i de beslut som ledde fram till migrationspaket där både hon i kommissionen och Tomas Tobé i EU-parlamentet var väldigt avgörande, säger Kristersson.

Fakta: Svenska EU-kommissionärer

Här är Sveriges EU-kommissionärer sedan inträdet 1995:

1995-99: Anita Gradin (S), rätts- och inrikeskommissionär.

1999-2010: Margot Wallström (S), miljökommissionär till 2004, vice ordförande och ansvarig för institutionella relationer och kommunikation till 2010.

2010-2019: Cecilia Malmström (L), inrikeskommissionär till 2014, handelskommissionär till 2019.

2019- 2024: Ylva Johansson (S), inrikeskommissionär.

Kommissionen består av en ledamot från vart och ett av de 27 medlemsländerna. Kommissionärerna företräder inte sina egna länder utan ska se till hela EU:s bästa.

Kommissionsordföranden bestämmer vilket sakområde de får ansvar för.

Kommissionären nomineras av regeringen, men behöver sedan godkännas av kommissionsordföranden och EU-parlamentet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!