Ny metod för att producera näring utan jordbruk

Finländska forskare har tagit fram en ny metod för att producera näring utan jordbruk. Det enda som behövs för att framställa näringen är solenergi, väte och koldioxid.

Foto: Bendiksby, Terje

Innovation2017-07-25 08:34

Den nya metoden gör att det enda som behövs för att odla organismerna är väte, ljus från solen och koldioxid från luften. De encelliga organismerna kan sedan användas till att tillverka mat åt människor och foder till djur, rapporterar NyTeknik.

Villmanstrands tekniska universitet och Teknologiska forskningscentralen VTT står bakom projektet. I dag tar det cirka två veckor att producera ett enda gram, men förhoppningen är att man inom tio år ska ha vidareutvecklat produkten så till den grad att man kan börja sälja den.

Forskare hoppas även att man i framtiden ska kunna producera näring för att bekämpa hungersnöd i utsatta områden, eftersom att alla råvaror tas ur luften är produktionen varken beroende av åkermark eller jordmånens kvalitet.

– I encelliga organismer är det vanligt att hälften består av enbart protein och 20 procent av kolhydrater, säger Juha-Pekka Pitkänen, forskare vid VTT till Yle.

Enligt Pitkänen kan slutprodukten komma att vara ”mycket lik” quorn, som är ett encelligt protein som framställs med råvaran socker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om