Då talar han om den satsning på en stålproduktion som inte orsakar utsläpp av koldioxid. SSAB, LKAB och Vattenfall ska jobba fram en sådan lösning, och den ska bli kommersiellt gångbar, är det tänkt.
Med andra ord, i framtiden är det sådana anläggningar som behöver byggas.
– Det här är väldigt intressant, säger Tomas Karlsson, Metallklubben vid SSAB.
Han ser stora förutsättningar för Luleå att ta täten i bolagens gemensamma arbete. Här finns stålproduktion, LKAB samt Vattenfall med förnyelsebar elström från Luleälven och ett tekniskt universitet van vid samarbete med de tre bolagen.
– Dessutom finns Swerea Mefos här, de är experter på området och har inte bara arbetet med SSAB utan med andra stålverk och järnverk i världen, säger Tomas Karlsson.
Kuriren har berättat om planerna i dagarna.
Både SSAB Luleå och SSAB Oxelösund tillverkar stål med hjälp av koksverk och masugnar. Det har sitt pris, även för klimatet, för SSAB framstår på det här sättet som Sveriges enskilt största utsläppare av koldioxid. Sedan hjälper det inte att andra anläggningar, i andra länder, är värre.
Det går att tillverka stål där utsläppen inte är koldioxid, utan vatten. Det är principen för det storprojekt SSAB, LKAB och Vattenfall har ihop.
Lyckas bolagen blir de världsledande.
Vid ståltillverkning stoppas järnmalm i en ugn och bearbetas i en process. Vid SSAB i Luleå används kol för att bli av med syret. Principen för det nya sättet att tillverka stål är att ersätta kolet med vätgas. Det behövs då en ny typ av ugn och det går åt massor av elström.
Schemat för bolagen är att 2016–2017 genomföra förstudier, utreda kostnader och genomföra labbtester.
Under 2018–2014 ska en pilotanläggning finnas.
Under 2025–2035 skapas en anläggning som är så nära slutresultatet som möjligt.
Efterhand kan ståltillverkare börja använda sig av den nya tekniken i fullskaliga anläggningar. Om allt går vägen.
– Sverige har chansen att ta ledningen i den här frågan. Inget annat land i Europa har samma förutsättningar; med den samlade kompetensen hos våra tre företag och med landets unika naturtillgångar, säger SSAB:s koncernchef Martin Lindqvist.
Vad projektet kostar vet inte bolagen.
Staten behöver bidra med pengar och stabilitet i lagstiftningen, klargör bolagen.