LKAB är delägare i SSAB, men Sten Jakobsson har ganska nyligen sagt till Kuriren att gruvbolaget kan komma att gå ur SSAB.
– Vi har inget egentligt intresse av att stanna men vi ska studera erbjudandet. Vi har inte tagit ställning, säger han om nyemissionen.
LKAB förhandlar för övrigt om nytt avtal med SSAB om leveranser av järnmalm.
SSAB köper också järnmalm från Severstal, Ryssland, och det avtalet löper till sista september 2018.
SSAB, som redovisar en förlust för årets första månader, gick på fredagen ut med beskedet om nyemissionen, som ska ge flera miljarder kronor.
Redan ifjol fanns det branschbedömare som menade att det var det enda rätta att göra för SSAB; ett sätt att få in nya pengar.
Christian Kopfer, råmaterialanalytiker hos Nordea, uttalade ett sådant behov i Kuriren.
Inte aktuellt i dagsläget, svarade SSAB i det skedet.
Nu föreslår styrelsen i bolaget en nyemission av B-aktier för cirka fem miljarder kronor. Befintliga ägare har företrädesrätt. SSAB:s två största ägare, Industrivärden och Solidium, har förbundit sig att vara med och flera banker har gett garantiåtaganden för resterande belopp.
SSAB:s resultat efter finansnetto för januari-mars i år blev minus 344 miljoner kronor, om man bortser från det som kallas jämförelsestörande poster.
Samtidigt uttalar ledningen att leveransläget förbättrats. Bolaget får iväg högre volymer och har lägre underhållskostnader. Samgåendet med Rautaruukki ger synergier, samarbetsfördelar. Resultatet för samma period ifjol var klart sämre.
– Det går åt rätt håll. Läget är mer stabilt än för en tid sedan. Samtidigt kommer vi att få in pengarna från nyemissionen. Vi har mycket skulder och vi behöver lugn och ro, det är viktigt att vi gör emissionen, säger Tomas Karlsson, ordförande i SSAB Luleås Metallklubb.
SSAB har inte haft någon bra period sedan finanskrisen 2008-2009 och det har tärt på bolaget.
Med nya pengar kan SSAB fullfölja planer och ska även kunna hantera perioder med låg efterfrågan, bedömer bolagets ledning.
I Europa, av intresse för Luleå, var priserna på tunnplåt och grovplåt på historiskt låga nivåer under början av det här året. Men priserna har stigit, bland annat eftersom efterfrågan är stabil, heter det vidare i rapporten.