Gympa för gemenskap och folkhälsan

Att gympa två gånger i veckan ger studs i stegen för över 100 seniorer i Luleå. Det är hälsa och gemenskap som lockar med träningen.

Stretch. Styrkeövningarna blandas med avslappningsövning och stretchövningar för en allsidig träning.

Stretch. Styrkeövningarna blandas med avslappningsövning och stretchövningar för en allsidig träning.

Foto: Marcus Nigeus

Idrott2017-02-06 09:35

Medlemmarna i Korpens 50 plus-grupp har börjat fylla A-hallen i Luleå Energi Arena när Monica Sahlin kommer in i lokalen. Hon håller i dagens gympapass. Hon lägger undan sin väska och sina ytterkläder och går bort till musikanläggningen som står nedanför läktaren.

– Jag tycker att det är skitroligt att vara här. Och de andra måste ju tycka det också eftersom de fortsätter att dyka upp, säger hon.

Ett hundratal tränande har sökt sig ut på planen och står i en ring runt Monica Sahlin när musiken sätter igång. Fire in the rain med Måns Zelmerlöw. Alla börjar rulla axlarna bakåt och framåt som uppvärmning.

Sigvard Hedlund har tränat med gruppen två gånger i veckan i 16 år. Han kan inte tänka sig att sluta.

– Jag fyller 78 om ett tag, jag behöver träningen. Men det är ju den sociala biten också, det är skönt att komma ut lite. Jag undrar bara var allt karlarna är, det är mest kvinnor som dyker upp här. Någon här sa att de inte har tid för de är ute och jagar hela tiden, säger han.

Gunni Petersson är också ett bekant ansikte på gympingen. Hon har tränat i fyra år.

– Jag började träna efter pensionen. Det är jätteskönt i kroppen efteråt, man känner sig stark och smidig. Men efter sommaren då man inte har tränat så är man ringrostig, säger hon.

Tempot ökar successivt. Måns Zelmerlöw byts ut till Elvis Presley. Presley ersätts av Björn Skifs. Efter tjugo minuter har pulsen höjts ordentligt för de flesta. Då blir det vattenpaus och alla hämtar en mjuk matta att ligga på för lite lugnare, liggande bålövningar.

– Alla blir piggare av träning, men det är också kul att komma ut och träffa folk. Och att röra sig till musik tror jag gör det lättare för alla. Att välja musik är nästan det svåraste, säger Monica Sahlin.

Monica Sahlin började träna efter att hennes dotter föddes 1973. Då kände hon att hon inte ville bli stillasittande på hemmaplan.

– Det är en helt annan generation nu. Gymnastiken kom väl till Sverige på 70-talet med Friskis & Svettis, och då började många träna. Vi hade en kvinna här för några år sedan som var 93 år. Hon föll tyvärr ihop hemma och skadade sig och kom inte tillbaka efter det. Men jag räknade för ett tag sedan och jag tror att jag håller igång 200 pensionärer varje vecka. Och det håller igång mig också, annars skulle jag nog sjunka ihop i soffan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om