Det handlar om pengar och vem som har ansvar för brevbärarnas arbetsmiljö. Intresseorganisationen Fastighetsägarna menar att Postnord idkar utpressning genom att hota med utdelningsstopp om inte postboxar inrättas.
Postnord gärna ser att fastighetsägarna inrättar fastighetsboxar även i äldre hus, där tanken från början var att posten skulle delas ut av en brevbärare och hamna på hallmattan varje dag.
– Postnord hänvisar till arbetsmiljöhänsyn – att det sliter på brevbärarna att gå upp och nerför trappor – och naturligtvis har vi full förståelse för det, säger Björn Lundborg som är näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna MittNord som är en regional intresseorganisation för fastighetsägare i bland andra Norrbottens län.
Fastighetsägarna och deras organisation ifrågasätter om det är husägarna som ska betala för att förbättra arbetsmiljön för Postnords anställda. Är inte arbetsmiljön arbetsgivarens ansvar?
Postnord vill ha fastighetsboxar och att sådana inrättas är standard vid nyproduktion och ombyggnation. Men Fastighetsägarna tycker att Postnord idkar utpressning, när man hotar med utdelningsstopp om inte fastighetsboxar inrättas även i de äldre husen där det finns brevlådor i dörrarna.
– Postnord menar att man fullföljer sin utdelningsplikt genom att erbjuda kunderna att komma och hämta sin post på utdelningsställen, säger Björn Lundborg.
– När en fastighetsägare frågade vem som skulle hämta posten åt dennes hyresgäster efter ett utdelningsstopp, svarade Postnord att "Det kan väl du göra".
– Hur rimmar det med att Postnord också talar om att integriteten måste garanteras?
Postdistributionsbolag har utdelningsplikt och det är Post- och telestyrelsen som sköter tillsynen. PTS har utfärdat allmänna råd som säger att postoperatörerna ska förmå fastighetsägare att installera postboxar i hyresrätter och bostadsrätter.
– Men Postnord ställer krav som ligger långt ifrån råden från PTS, säger Björn Lundborg.
Nu försöker Postnord och Fastighetsägarna jämka sig samman på möten.
– Men vi konstaterar att vi har helt olika uppfattningar när det gäller ansvars- och kostnadsfrågorna. Och som läget ser ut just nu kommer vi inte med juridiska hjälpmedel att komma fram till någon lösning. Vi har fortlöpande samtal och prioriterat är nu att titta på vilka delar vi kan närma oss varandra, säger Björn Lundborg.