Hundar dödade nio får

Det var vid tretiden på natten som fårägaren Leif Liikamaa hörde hundskall från fårhagen en bit från sitt hus i Karungi. Två hundar höll på att döda hans får.

4 juli 2011 06:00

Det var en schäfer och en siberian husky som attackerade fåren i hagen, enligt fårägaren Leif Liikamaa.

- Hundarna rev först tre stycken i hagen och sedan jagade de in alla fåren i förhuset. Där rev de sex stycken. Jag vågade inte gå in och försöka stoppa dem, hundarna var helt galna, berättar han.

Leif Liikamaa äger själv inget vapen men ringde grannen Bror Frankki och frågade om han kunde komma och skjuta hundarna för att freda fåren.

- Jag bad Leif ringa polisen och fråga om vi fick skjuta hundarna, men polisen sade nej, säger Bror Frankki.

Han hjälpte till att avliva de får som var för illa åtgångna.

Blodiga hundar
- Det var inget roligt göra att jaga de skinnflådda fåren för att avliva dem som var i för dåligt skick. Det är det värsta jag någonsin har sett, säger Bror Frankki.

Hundarna lämnade platsen efter ett tag och Leif Liikamaa följde efter dem.

- De sprang in i en hundgård och jag stängde dörren. Det var inte deras egen men de fick vara kvar där till polisen kom, säger han.

Han berömmer polisens agerande. Polisen ryckte ut och fotograferade både de dödade fåren och hundarna.

- Hundarna var alldeles blodiga. Fåren var ingen trevlig syn heller, säger Leif Liikamaa.

Nio dog
Nio av Liikamaas 18 får dödades och två av dem skulle få lamm inom kort. Enligt uppgift har samma hundar attackerat får i Karungi tidigare vid två tillfällen.

- Ja, de har dödat får men inte hos mig. Jag fattar inte att hundarna får fortsätta leva. Och att de människor som äger hundarna får ha hundar överhuvudtaget, säger Leif Liikamaa.

Han överväger att sluta att ha får efter det inträffade.

"Hundägaren ansvarig"
Erik Kummu, vakthavande polisbefäl i Norrbotten, tog emot samtalet under natten.

- Det är inte första eller sista gången det händer. Men att de river så här många är ovanligt. Det är hundägaren som är ansvarig och vi utreder det här vidare, säger Kummu.

Händelsen är polisanmäld.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!