En bit av himlen i Hortlax

Rena himmelriket för en trädgårdsintresserad är det hos Marianne och Bengt Wennstig i Hortlax. En visningsträdgård utöver det vanliga.

Grönt kontor. I ett av växthusen  finns tomater och annat ätbart och här bedrivs också grönt kontorsjobb.

Grönt kontor. I ett av växthusen finns tomater och annat ätbart och här bedrivs också grönt kontorsjobb.

Foto: Petra Isaksson

HORTLAX2014-06-27 16:21

På den sextusen kvadrat stora tomten, strax i utkanten av ett villakvarter, kan besökaren vandra mellan trädgårdsrummen med woodland, dammar, växthus, fruktträdslund och mycket mera. Makarna har haft trädgård i många år men just denna har mindre än tio år på nacken men ser ut som att den alltid legat där.

– Här var bara en plan yta från början, berättar Marianne, till yrket pastor, som skapat den undersköna trädgården tillsammans med en likaså växtintresserad och snickarkunnig make. I varje vrå kan man se hur dessa trädgårdskreatörer slagit sina kloka huven ihop och skapat magi och en andligt skönhet mitt i blomsterpassionen.

– Det är väl lite galenskap, menar Bengt om parets vurm och häller upp kaffe i ett egenhändigt snickrat lusthus med detaljer.

Att beskriva denna trädgård heltäckande i en artikel är ett omöjligt uppdrag. Den måste ses:

– Vi har en egen form av öppen trädgård, varje söndag klockan 13-16, och det kommer mycket folk från när och fjärran, det finns ett stort trädgårdsintresse, säger Marianne som själv får mycket feelgoodkänsla av att visa sitt och makens guldkorn. Visningarna har teman och nu på söndag handlar det om barrväxter.

– Jag frösår perenner, berättar Marianne och visar specialinrättade bänkar. Makarna hittar också växter på resor, både i naturen och i handelsträdgårdar. Man är personligt bekanta med finske handelsträdgårdsmästaren Leif Blomqvist och "provodlar" lite av hans växtmaterial, bland annat nu ett kinesiskt stort plommon och äppel.

I trädgården bildar husen och trädgårdsrummen ett mikroklimat :

–Vi har mycket zon fyra växter, men på odlingskartan ligger vi i zon fem, säger Marianne medan vi passerar blommande rosor som den söta pimpinellrosen Poppius och vacker Bergsros.

Det vimlar av växter med grafiskt säregna blad, bland annat en liljekonvalj.

– Och titta på den där bronsrodgersian podofylla säger hon och visar på en storbladig bjässe med bronsering i det gröna.

Vid en bagarstugebyggnad slingrar en maffig daggkaprifol med eucalyptusformade blad och blomning på gång.

–Det är den härdigaste kaprifolen, säger Bengt.

Dillpion i blom, underbart vackra japanska lönnar, snöbollsbuske, damm med japanska koikarpfiskar som simmar, träd, buskar, perenneroch trädgårdsinstallationer i sten, trä och metall. Det går inte att beskriva fullt ut. Det måste upplevas.

Wennstigs trädgård

Odlar i upphöjda rabatter för gynnsammare mikroklimat.

Använder ingen konstgödning, endast naturlig gödsel och gräsklipp.

Vindruva Zilga, lönn, alm, ätbar rankspenat, änglatrumpet, rhododendron, manchurisk valnöt, skogsolvon, azalea, plommon och päronträd, minikiwi, grönlandsfingerört, Inkarvillea härdig alpväxt med vacker blomning. Rosor-exempelvis Louise Bugnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om