Egenodlat smakar bäst
Växthuset har blivit familjen Kåhrströms favoritplats sommartid. Här odlas tomater, majs och väldoftande örter, som sätter extra piff på matlagningen och sommarens grillmiddagar. Och de egna grönsakerna har till och med gjort succé hos barnen. - De har aldrig ätit så mycket tomater som förra sommaren, säger Sara Kåhrström.
Foto:
Sitt intresse för mat och grönsaksodling får hon bland annat utlopp för genom sin blogg, Smått och gott och grönt. Där delar hon med sig av sitt vardagsliv och ett och annat matrecept. Den norrbottniska sommaren passar på att visa sig från sin bästa sida när Kuriren kommer på besök. Ute på gården ligger Saras yngste son Sixten och sover i vagnen. Hennes barndomsvän Linda Bergqvist är på besök med dottern Liv, 3,5 år och sonen Gustav, nio månader. Gustav kryper omkring på tomten och tycks ständigt upptäcka nya saker. Inne i huset står klyftpotatis överströdd med färska örter i ugnen och sprider en ljuvlig doft ända ut på gården. Killar grillar
Redo för grillen ligger en rejäl laddning med hemgjorda hamburgare på ett fat. Kryddade med chilisås, lagrad ost och färsk basilika blir de både saftiga och goda. Dressingen med mangochutney och färsk ingefära sätter extra piff. - De är enkla att göra, både barn och vuxna tycker om dem. Sara Kåhrström berättar att det oftast är maken Mats som ansvarar för grillningen och vi skojar lite åt det stereotypa i att vissa män alltid anser sig vara familjens grillmästare. Trots att de inte vet just någonting om stektemperaturer eller egenskaper hos olika köttslag ska de minsann basa över grillen. - Det är lite typiskt att killarna ska grilla. Kanske tycker de att det är lite manligt med elden, säger Sara Kåhrström och skrattar. Hon påpekar att hon och maken ansvarar lika mycket för matlagningen. - Vardagsmaten kan vara tråkig att laga, men vi tycker om att bjuda vänner på middag. Väljer gärna ekologiskt
Hon berättar att hon blivit alltmer noga med valet av råvaror och finns det ekologiska alternativ väljer hon dem. Dock är det ibland svårt att hitta eko-mat i byns butiker. - Jag försöker åtminstone att välja svenskt. Om det finns handlar jag närproducerat. Inne i växthuset är luften mättad av kryddornas doft. De står i krukor på hyllor och är även trevliga att se på. Växthuset är ett riktigt mysigt uterum, där familjen gärna avnjuter middagen sommartid. Sara Kåhrström konstaterar skrattande att hon är i "växthusåldern". I ett hörn står en vinranka, något av ett experiment. - Tredje året ska det bli rikligt med vindruvor. Det ska bli kul att se om det blir något av den. Jag var lite grym mot den i vintras och täckte inte över den ordentligt. Under tiden vi pratat om grönsaker och örtkryddor har grillen hunnit bli varm. Hamburgarna läggs på och tillbehören bärs fram. Till maten bjud iskall rabarbersaft efter Sara Kåhrströms mammas recept. Den smakar sommar. Måltiden intas vid den solvarma husväggen vid grillplatsen. Sixten får smaka på klyftpotatisen, men lägger den snabbt åt sidan. Vi andra konstaterar att den smakar ljuvligt, liksom de välkryddade burgarna. Sommarmat när den är som bäst. Måltiden avslutas med kaffe och en len havtornspannacotta, som Linda Bergqvist förberett kvällen innan. Den har både spännande smak och läcker orange färg. Hälsosam mat viktig
Sara Kåhrström påpekar att hon tycker det är viktigt med bra och hälsosam mat, särskilt för barnens skull. Hennes matintresse har vuxit fram. - Det är ju trendigt med mat, jag lär mig mer och mer och plockar upp idéer från olika håll. Jag tycker mycket om pasta i olika former, jag har ett jättegott recept på en pastarätt med kyckling och fetaost, som man vänder ned med pesto. Det som odlas i växthuset både smakar och känns bättre att äta, tycker hon. - Jag läste någonstans att vanliga odlade tomater man köper bara innehåller en bråkdel av de vitaminer som finns i egenhändigt odlade. De tomater man ibland köper smakar ju ingenting. Och visst är det skillnad att sätta tänderna i en solvarm tomat som vuxit upp i det egna växthuset, mot de snabbt uppdrivna drivhustomaterna som ofta är det enda alternativet i butikerna vintertid. För att inte tala om den miljövinst det innebär att odla eget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!