Toppenupplevelse trots rekordfå tranor

I fjol var det all time high. När ornitologiska nätverket Strandskatorna landade i Sveriges viktigaste rastlokal för tranor gångna påsk sattes också rekord men från botten - bara åtta tranor landade. Men Hornborgaområdet har mer att erbjuda och de tolv "skatorna" fick sitt lystmäte.

GLÄDJE. Gunborg Stenvall, Boden, jublar över sex havsörnar.

GLÄDJE. Gunborg Stenvall, Boden, jublar över sex havsörnar.

Foto: Elsa Rensfeldt

Hornborgasjön2013-04-08 06:00

Att få uppleva masseffekten av tusentals trumpetande och dansande tranor är varje fågelintresserads dröm. Att när det väl blir av drabbas av att våren går i baklås skulle kunna få vem som helst att gråta. Men se icke det slitstarka nationella nätverket, med bas i Norrbotten, som fanns på plats med tolv medlemmar under påskdagarna.

Vädret hindrade
Talesättet säger att "tranan bär ljus i säng" - alltså kommer med våren till våra nordliga bygder. Och nog var det bäddat för förväntningar när den allra första rastande tranan gick in för landning över platsen Trandansen.

Men hårt väder i mellersta Tyskland längs tranornas migrationsrutt, gjorde dock att de stora transtrecken i skyn uteblev.

Då fågelskådarna fanns på plats i Hornborga, 26-30 mars, brukar tusentals tranor ha kommit. Gruppen tröstade sig snabbt, de åtta tranorna som man fick se bjöd både på trumpetande och på härlig dans.

Och blickarna vändes också mot en rad andra fågellokaler med minst sagt intressanta upplevelser i ett vackert västgötskt landskap. Se lista på de arter som observerades här intill.

När det gäller tranorna har vi i Norrbotten en egen liten Hornborgasjön i Alviks jordbrukslandskap söder om Luleå. Här rastar varje vår flockar av tranor. Somliga år runt 1.000 individer.

Vinstlott i norr
I år kan det faktiskt bli så att den sena våren som hindrat flyttningen i södern, kan få tranorna och andra flyttare att "köra direkt" mot norr.

Har vi riktigt tur kan det betyda att vi får ovanligt många långbenta gäster i våra marker häruppe.

Då denna artikel skrevs den 3 april noterades "bara" 1.320 anlända tranor i Hornborgasjön. I fjol samma datum fanns där 26.500.

Tranor

Det finns 15 arter av trana
i världen, i alla världsdelar
utom Sydamerika och
Antarktis.

I Sverige häckar den europeiska tranan med det latinska namnet Grus grus. Tranan kan bli mellan 95 och 120 centimeter lång och 30 år gammal.

På vintern finns "våra" tranor i Spanien och Frankrike.

Under flyttningen är Hornborgasjön den viktigaste rastplatsen både vår och höst.

På våren anländer de första tranorna (de som häckar i området) redan i början av mars. I år kom den första
"lokala" tranan 5 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!