Hon vill stoppa centraliseringen

För två år sedan var Kalix nära att förlora stora delar av sin akutsjukvård. Inför regionvalet varnar överläkaren Moa Bjerner för baksidorna av sjukvårdens centraliseringsvåg.

Att det inte skulle gå att rekrytera till sjukvård i Kalix tillbakavisas av Moa Bjerner: "En självuppfyllande profetia".

Att det inte skulle gå att rekrytera till sjukvård i Kalix tillbakavisas av Moa Bjerner: "En självuppfyllande profetia".

Foto: Petra Älvstrand Frilans

Kalix2018-07-31 05:00

Efter en höst fylld av massiva protester stod det i början av 2017 klart att Kalix och Kiruna får behålla sina intensivvårdsplatser, röntgenläkare och narkosläkare. Därmed stoppades det kontroversiella tjänstemannaförslaget i sista stund.

En av dem som stod på barrikaderna då var Moa Bjerner, som är överläkare och verksamhetschef för IVAK vid Kalix sjukhus.

– Det var ett onyanserat och ogenomtänkt förslag som skulle ha inneburit otroliga patientsäkerhetsrisker, säger hon.

Enligt Moa Bjerner är det helt enkelt omöjligt att bedriva akutsjukvård utan röntgen- och narkosläkare. Och utan akutsjukvård får orterna stora problem att överleva.

– Jag sade till politikerna att jag tyckte att de skulle vara ärliga. Ska ni göra så här får ni säga att Kalix och Kiruna inte behövs. Men jag tror att man vill ha småorterna kvar och då måste det finnas sjukvård av en viss kvalitet.

Svensk sjukvård befinner sig i en centraliseringsvåg, med den högspecialiserade vården i spetsen. Avancerade och ovanliga ingrepp ska utföras på ett fåtal platser i landet, för att säkerställa att kvaliteten är så hög som möjligt.

På samma sätt har sjukvården i Norrbotten organiserats. Sunderby sjukhus är kompetenscentrum med specialistfunktioner, medan sjukhusen i Piteå, Gällivare, Kalix och Kiruna i första hand ska erbjuda den mer vanligt förekommande vården för patienterna i närområdet. Akut omhändertagande ingår också i sjukhusens uppdrag.

Men Moa Bjerner är orolig för att akutsjukvården försämras på de sjukhus som tappar kompetens och funktioner.

– En del är klokt att centralisera, som stora brännskador, barnintensivvård och högspecialiserad vård. Men vad gör vi när centraliseringen får massa negativa effekter på akutsjukvård och bassjukvård här?

Kalix sjukhus kan till exempel inte längre hantera akuta trauman, eftersom sjukhuset inte har någon kirurgi.

– Det tycker jag inte är det värsta, är det en stor bilolycka ska de nog väldigt fort vidare, kanske till och med till ett större sjukhus än Sunderbyn. Men med lite mer resurser skulle vi kunna ta hand om mer av det lite mer stabila och avlasta Sunderbyn.

Samtidigt är det generellt svårt att rekrytera sjukvårdspersonal, vilket ofta används som ett argument för centralisering. Men Moa Bjerner tycker inte att det håller.

– En självuppfyllande profetia. Att säga att vi är hotade är det värsta man kan göra för rekryteringen.

Hon återkommer till att hela länet vinner på att det finns fungerande akutsjukvård på alla fem sjukhus. Sunderby sjukhus har redan i dagsläget problem med både högt tryck på sin akutmottagning och brist på vårdplatser.

– Förstår du vad som hade hänt om vi hade lagt ned här? Vi hade knäckt systemet. Det hade varit kaos.

SVT:s "Dokument inifrån" avslöjade tidigare i år grundläggande felaktigheter i den statliga utredning som legat till grund för en stor del av centraliseringen av den svenska sjukvården. Med utredningen som underlag har små sjukhus lagts ned eller tappat verksamheter som flyttats till större sjukhus.

Nu tycker Moa Bjerner att det är dags att decentralisera vården. Hon hoppas på en långsiktig, blocköverskridande strategi för hur sjukvården i länet ska organiseras.

– Jag tror i grunden att det är klokare att det vanliga finns nära. Det betyder inte att vi ska ha tillbaka allt vi har haft, jag är inte säker på att vi ska ha akutkirurgi här till exempel, men vi behöver vissa funktioner för att det ska fungera. Drar vi ned mycket mer har vi snart lagt ned.

Fakta

Tre tips från överläkaren Moa Bjerner

Lägg ansvar och mandat på verksamheten att driva sin egen utveckling. Sätt ramar, men ge sjukvården friare tyglar.

Modernisera den egna organisationen. Små decentraliserade enheter är mer effektiva än stora centraliserade.

Utred hur förmågan att bedriva akut- och närsjukvård påverkas av centraliseringar. Definiera begreppen "sjukhus" och "högspecialiserad vård".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om