Hon är ny föreståndare på Folkets Bio

Anna Broström har under många år jobbat som marknadschef för Kulturens hus i Luleå. Nu kliver hon in som ny biografföreståndare för Folkets Bio.

Anna Broström är ny biografföreståndare för Folkets Bio i Luleå. Hon efterträder Siri Pekkari som slutar för en ny tjänst på Sunderby Folkhögskola.

Anna Broström är ny biografföreståndare för Folkets Bio i Luleå. Hon efterträder Siri Pekkari som slutar för en ny tjänst på Sunderby Folkhögskola.

Foto: Eva Åström

Kultur2020-01-09 06:00

– Jag vill fortsätta att bygga på den fina stämning som präglar Folkets Bio – ett vardagsrum för filmentusiaster, säger hon.

Det är Anna Broströms första dag på arbetet som biografföreståndare. Och inträdet i det nya decenniet innebär också att Folkets Bio för första gången är helt oberoende eftersom man tog över förstahandskontraktet för biografen tillsammans med Riksbyggen. Tidigare har föreningen hyrt lokalen av Filmstaden.

– Det innebär att vi råder över lokalen och kan hyra ut den till konferenser men framför allt att vi får tillgång till ett större filmutbud, säger hon.

Kvalitetsfilm kommer fortfarande att vara biografens signum både för barn och vuxna, men i och med den nya självständigheten, får de tillgång till exempelvis många fler distributörer av barnfilmer. Enligt avgående biografföreståndare Siri Pekkari handlar det inte om att Folkets Bio ska visa Disneyfilmer, snarare ska biograferna i Luleå komplettera varandra.

– Tidigare har vi bara haft tillgång till Folkets Bios egna barnfilmer. Nu kan vi välja fina filmer som ligger någonstans mittemellan vårt utbud och Filmstadens, säger hon.

Anna Broström som under många år arbetat inom kultursektorn har som sagts under lång tid varit verksam som marknadschef för Kulturens hus.

– Jag har fortfarande en stor kärlek till det huset, men det är oändligt skönt att se en konsert utan att fundera över brandlarmet eller kliva in i Konsthallen utan att tänka på hur vi ska öka besökssiffrorna.

Det var drygt ett år sedan hon sade upp sig för att jobba med Norrbotten Media Week och sedan en tid tillbaka som kommunikatör för Norrbottensmusiken. Ett jobb hon under sin första månad kommer att sköta parallellt.

– Jag har en hel del att lära och ser framemot att utveckla engagemanget hos publiken tillsammans med styrelsen. Jag hade turen att växa upp i en kulturintresserad familj och fick följa med pappa på Folkets bio den tiden då verksamheten var på Lillan. För visst är jag filmentusiast, men kanske främst kulturfrälst. Jag tycker om alla konstformer, säger hon.

I arbetsuppgifterna finns också ett ansvar för alla volontärer men framför allt att få verksamheten att utvecklas och fungera.

– Visst har jag funderingar på hur vi ska kunna öka engagemanget hos publiken, kanske jobba mer tematiskt och eventuellt anordna någon filmfestival, säger Anna Broström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!