Hon är Kirunas nya skolchef

Hemvändare blir Kirunas nya skolchef. "Vi hade flera på intervju men det kändes mitt i prick" säger kommunalrådet om tillsättningen av Eva Lönnelid.

23 maj 2019 22:01

Under onsdagen tillträdde tidigare Kirunabon Eva Lönnelid som ny skolchef. Hon har tidigare jobbat som verksamhetschef och rektor vid olika utbildningar och privata skolor inom framförallt vuxenutbilning och yrkesinriktade utbildningar, däribland verksamhetschef på Lernia. Lönnelid har även bland annat en grundläggande rektorsexamen och en rektorsfördjupning från Stockholms universitet.

Kommunalrådet Gunnar Selberg säger att Eva Lönnelid är en erfaren ledare som har haft många tuffa uppdrag och att konkurrensen var hård.

– Vi hade flera på intervju men det kändes mitt i prick. Det är en gammal Kirunabo som ville flytta hem efter cirka 30 år, säger Selberg.

Lönnelid saknar däremot erfarenhet av kommunal förvaltning.

– Det är klart att det hade varit bra om hon haft den erfarenheten. Hade det handlat om ett övergripande ansvar för hela förvaltningen som i kommundirektörstjänsten hade det varit betydligt viktigare. Nu har hon duktigt folk runt sig och jag tror att hon kommer att komma in i det snabbt, säger Selberg.

Selberg säger att det är ett jättetufft läge att kliva in i sett till kommunens ekonomiska situation och nämndens sparkrav.

– Skolan en av de största utgifterna och ska spara samtidigt som de svagaste eleverna inte får drabbas och att få den ekvationen att gå ihop.

Eva Lönnelid har inte gått att nå över telefon och har meddelat att hon sitter i möte via mejl.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Huhtaniska