Allt började med att USA-fenomenet "black friday" tog sig till Luleå i mitten av 2010-talet. "Högtiden", som har sin grund i att en dag om året uppmuntra butiker att rea ut varor till i vissa fall extremt låga priser, var tänkt att underlätta för exempelvis julklappsköpare.
Men fenomenet som en gång sågs som något positivt och roligt har för vissa av Luleås butiksägare blivit till något som i stället ses som ett krav för att ens verksamhet ska överleva.
Tobias Jönsson, som är butiksägare på Äventyrsbutiken i Luleå berättar att de nu ofrivilligt planerar inför black friday, eftersom ett avsteg från högtiden skulle innebära för stora förluster.
– Det är riktigt tråkigt att den här dagen har fått fäste i Sverige. Man flyttar väldigt stora delar av julhandeln till en specifik dag i november och ger bort mycket av sin marginal tack vare rabatterna, vilket är det vi mindre butiker överlever på, säger han.
Han fortsätter:
– Det blir att hjärtat säger en sak och hjärnan en annan sak, för vi har nyss kommit ur en rekonstruktion så vi har inget annat val än att delta.
En annan butik som inte heller deltar helt frivilligt i årets black friday är Hanzens i Luleå. David Henriksson, som är butiksansvarig för herrsidan talar om den pågående trenden som växt utom kontroll med alla nya dagar som kommit till utöver black friday, samt hur det var roligt i början.
– Hela upplägget har förstörts, dels på grund av hetsen med det men också trycket från många av de större kedjorna som har resurserna för att ha sådana här kampanjer. Förr var det exklusivt för en dag och inte nästan en hel månad som det verkar vara nu, säger David Henriksson.
En Luleåbutik som valt att ta avstånd helt från konsumenthögtiden är barn- och babybutiken Doffi, där butiksägaren Helena Johansson inte bara pekar på förlorad marginal om de skulle delta.
– Vi har medlemserbjudande som vi tycker räcker. Sådana här fenomen som bara handlar om "chocklåga priser" tar på ett sätt bort det härliga i att handla och komma till oss som jobbat med det här i över 20 års tid, säger Helena Johansson.
Trots ett liknande tänk bland butiksägare inne i centrala Luleå så finns det butiker som fortfarande ser black friday som en positiv sak, där ett exempel är klädbutiken Sambo, på Storheden. Butiksägaren Ann-Helen Johansen berättar att de kommer ha någon form av kampanj.
– Vi ser det som en kul grej i takt med att julhandeln kommer igång. Sen uppskattas det av kunder, säger hon.
Hur ser ni på eventuellt dåliga effekter ekonomiskt av black friday?
– Det har varit ett tufft år sett till marginaler för de allra flesta, men jag försöker se långsiktigt och i stället se det som en chans att göra plats för nya varor, även om det kostar lite på marginalen, säger hon.
Alla tre butiker som är emot black friday tycker också, på olika sätt, att internethandeln kan vara ett hot mot butikernas överlevnad.
– En del kommer in till min butik, provar till exempel en tröja och får hjälp i en halvtimme för att sedan säga att det är fel färg, så går det hem och beställer via nätet i stället, och det känns ju för jävligt, säger Tobias Jönsson.
Helena Johansson, menar att butikslokalerna som står tomma i centrala Luleå till viss del har att göra med internethandeln.
– Det är såklart tråkigt att se utvecklingen, säger hon.
David Henriksson berättar att deras butik har sett en trend med att de fysiska butikerna snarare blir som ett provrum när kunder provar ett plagg men sedan går hem och beställer på nätet. Han berättar även om deras egna nätbutik som var nödvändig att skaffa för att hänga med i utvecklingen, men att det hade varit önskvärt med ett större intresse för butikshandel.
– Den här provningen i butik sker tyvärr, men det finns en pågående dialog med leverantörer som vill se mer handel i butikerna för de påverkas också av näthandeln som till exempel pressar priser med stora kampanjer. Så det känns hoppfullt ändå att vi kanske återvänder mer till butikshandeln, säger David Henriksson.