Nästan hälften av alla män över 50 år har problem med ståndet, enligt RFSU:s undersökning Erektionskollen. En stor andel av de drabbade, fyra av tio, säger att de inte har något sexliv och många uppger att de känner sig omanliga. Trots detta väntar många i flera år innan de tar steget till att söka vård. Vissa gör det inte för att det känns för jobbigt.

Nu startar därför RFSU Erektionshjälpen, en chatt där män kan ställa frågor om erektionsproblem till experter.

– Vi vill lyfta det här tabut så att män slipper lida i tysthet. Potensproblem är väldigt vanligt och något vi måste börja prata om. Genom chatten hoppas vi kunna nå alla de män som inte söker hjälp, säger Åsa Enervik, barnmorska med andrologisk kompetens vid RFSU-kliniken.

Undersökningen visar att bara var fjärde man med erektionsproblem har sökt vård, och att nästan hälften av alla män som själva försökt lösa sina problem har försökt i tre år eller mer. Av de som inte har sökt vård har 60 procent köpt läkemedel, till exempel Viagra.

– Trots att männen i vår undersökning säger att erektionsproblemen försämrar deras relation med deras partner, gör dem nedstämda och försämrar deras självkänsla så drar sig många för att söka vård. Hälften av männen med problem har inte ens googlat för att se vad man kan göra. Det är synd för det finns väldigt effektiv behandling, säger Åsa Enervik.