När det i Luleå talas om Sigrid (Siri) Holm, talas det mest om hennes engagemang i Luleå kvinnliga nykterhetsförening, som hon var med och startade 1902. Föreningen bildades i flickskolans samlingsrum. Hon blev ordförande och stannade på posten i över 40 år, även sedan föreningen gick upp i Vita bandet 1913. Vita Bandet i Luleå drev bland annat semesterhemmet Öhemmanet vid Lule älv i Gammelstad. Man tog från 1939 emot trötta husmödrar som behövde vila och avlastning. De fick stanna tio dagar på "Hemmet", ibland till och med gratis.
Föreningen tog också initiativ till olika kurser och läsecirklar och under första världskriget jobbade man med trädgårds- och potatisodling för att motverka matbristen.
Dessutom var Siri Holm den första kvinnan i Luleås stadsfullmäktige och bland de första i hela Sverige, invald i december 1910 när kvinnor inte ens hade rösträtt till riksdagen. Där var hon kvar till 1919.
Hon var också engagerad i fredsarbetet, missionen, kyrkan och diakonin.
Karin Tjernström, arkivarie på Norrbottens museum, berättar om vad sades: ”Den där ohängda S.H., henne skulle man då vilja få bort.”, sade en okänd ledamot av fullmäktige, medan den socialistiska tidningen Norrskensflamman gjorde sig lustig över hennes vana att ta med sig stickningen till mötena."
Annars var hon lärare, utbildad vid Högre lärarinneseminariet i Stockholm. Hon började arbeta i Luleå, men reste till Magdeburg för att bland annat studera tyska och då är vi någonstans vid förra sekelskiftet.
Hon arbetade vid flickskolan i Luleå tillsammans med dess grundare Elina Benckert och Märta Bucht och andra lärarinnor. På en bild från en kemi- eller fysiklektion i skolan är hon mycket kortare än sina elever.
– Ja, hon var väldigt kort, säger Ingrid Nordberg som är brorsdotterdotter till Siri.
– Hon var pytteliten och såg ut som en liten docka, säger Ingrid Nordbergs syster Gertrud Nordberg.
– Vi hade hennes kläder som utklädningskläder och året jag började skolan hade jag växt ur dem.
Systrarna Nordberg berättar att faster Siri, som de kallade henne fast hon egentligen var faster till deras mor, tyckte om dem.
– Hon var förtjust i oss, i alla sina syskonbarnbarn.
När de kom på besök på somrarna uppehöll de sig på "Nybygget", vid faster Siris sommarstuga i närheten av Mjölkudden.
Gertrud Nordberg har tillgång till de brev som Siri skrev till sin mor när hon 15 år gammal hade rest till Stockholm för att gå i skola. Där finns bland annat en ekonomisk redovisning för en 15-åring i Stockholm 1885. Den innehåller poster som "Blyertspenna med stift 32 öre", "Skolagning och remmar 50 öre", "Hatt 6 kronor" och "lagning av paraply 50 öre".
Hon redovisar också sitt betyg i brevet från 20 december 1885: Kristendom a, Svenska språket AB, Svensk historia A, aritmetik a, Gymnastik BC. Siri gillade inte gymnastiken och inte heller teckning och sång som hon förgäves ber mamma om att få slippa. Men stopp. Siri skulle både sjunga och teckna, tyckte mamma. Så blev det också.
Siri Holm avled 1960, över 90 år gammal. Men det finns fortfarande folk som minns henne när hon kom cyklande mitt på Storgatan. I långsamt tempo, hennes cykel saknade fotbroms. Trafiken anpassade sig.
En gång, i närheten av dåvarande Systembolaget, höll cykelturen på att gå över styr. En man räddade henne från att falla, men Siri verkar ha missuppfattat situationen. "Släpp mig karl, ni luktar sprit", sägs hon ha utbrustit. Mannen försäkrade att han var spik nykter.