Historiens vingslag på Nordanskär

I går invigdes Nordan-skärs nya promenadstig genom historien. Nu kan öns kulturarv spridasvidare till kommande generationer.

4 augusti 2012 06:00

Ingen mindre än Selma Lagerlöf hälsade gästerna som anlände med båt välkomna på den upprustade och delvis nybyggda bryggan. Hon tog sig också tid att berätta lite om sig själv och sitt liv, för att sedan hålla sig i skuggan
under resten av invigningen.

- Jag är lite nervsvag, förklarade Selma Lagerlöf (som egentligen heter Gerd Erixon).

Nordanskär i Kalix skärgård var en gång världens nordligaste kurort, i nutida ordalag spa, och bär på en rik historia. Här fanns ett badhus, ett flertal villor, en kyrka och en gillesal. Hit kom celebra gäster som Oscar II och just Selma Lagerlöf för att återhämta sig.

Den nobelprisbelönade författarinnan var på ön sommaren 1904 och sägs bland annat ha korrekturläst sitt manus till Nils Holgersson på ön.

Uppbyggnaden finansierades av en förmögen man vid namn Johan August Bergman. Men verksamheten bar sig aldrig och nästan allt på ön auktionerades bort år 1918. På ön finns endast en villa kvar från kurortstiden.

Nyheter
För att historien inte ska glömmas bort har nu skyltar satts upp med fotografier och texter som bjuder besökarna på en promenad som låter dem känna historiens vingslag.

- Det som har varit extra kul är att vi har dykt på två saker som man inte tidigare visste om, berättar projekt-ledare Börje Örnerling.

Han syftar på "Vaktmästarens bostad" och "Kyssarnas bro" vars exakta läge hittades så sent som dagen innan invigningen.

Kalix kommuns fritids- och kulturchef Kalle Lindbäcks förhoppning är att det ska komma igång turbåtar från och med nästa sommar som regelbundet ska kunna ta besökare ut till ön.

- Tanken är ju att fler och fler ska kunna ta del av vårt fina kulturarv, säger han.

På Nordanskär finns också fina badmöjligheter och grillplatser som under invigningen användes för att halstra falukorv till besökarnas förtjusning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!