Den mest omskrivna regenten Sverige haft och också den kanske mest hatade. Under lång tid, fram till och med 1900-talet sågs hon som en landsförrädare som övergett inte bara sin religion, utan sitt land, sin familj, ja allt hon uppfostrats till. En regent men kanske framförallt en persona historiker och förvisso författare sökt närma sig på olika sätt för att förstå hennes drivkrafter som slutligen landade i att hon abdikerade för att senare konvertera till katolicismen. Och för den som väntat sig svar under Herman Lindqvist föreläsning torde blivit besviken.
– Varför hon abdikerade. Varför hon konverterade finns inga svar på. Dock många teorier, menar Herman Lindqvist.
Född i december 1626 som det enda överlevande barnet inom äktenskapet mellan kung Gustav II Adolf och drottning Maria Eleonora av Brandenburg, bestämdes av hennes far att hon skulle uppfostrats som en pojke. Ett liv som började dystert. Gustav II Adolf dog när drottning Kristina var sex år gammal. Maria Eleonora låste in sig och sörjde i tre år tillsammans med sin dotter på Enköpings slott där Kristina gavs viss undervisning till hon tio år gammal togs från sin mor för att undervisas "på riktigt". När hon var 13 år rymde hennes mor till fienden Danmark. Kristina är därmed föräldralös.
– Man måste förstå stormaktstiden för att förstå Kristina. Vi talar om en tid då Sverige intog över 100 tyska städer, vilket inte bara innebar storslagna krigsbyten utan också en enorm utveckling. Denna tid byggdes industrier, vägar, universitet, postverket, den första svenska tidningen samt en stadsbank startas. Det var en stor utveckling, betonar Lindqvist.
Detta rike fick alltså drottning Kristina överta som regent när hon kröntes 23 år gammal i en överdådig ceremoni samtidigt som nöden var som värst i Sverige.
Och den bild som växer fram under denna populärhistoriska föreläsning är av en kvinna som gick sin egen väg, vägrade att gifta sig och underkasta sig en man, var intellektuell och bildad och som drömde om att leva i ett mångkulturellt Europa. Men också en regent som var frikostig med gåvor och byggde upp Sveriges då mest dyrbara hov. Dessutom en kvinna som inte ville lyda under en religion helt och hållet, utan plockade de bitar hon tyckte passade.
Rätt eller fel? Tolkningarna av drottning Kristinas liv har det, som Herman Lindqvist säger, skrivits hyllmeter om.
Abdikerade och konverterade hon på grund av sin sexuella läggning, var det hennes kulturella intressen, kanske en ärvd galenskap eller ett hjältedåd i hennes ögon.
– Däremot handlade det nog inte om att hon var trött på att regera. Hon försökte bli drottning igen, tre gånger innan hon drog sig tillbaka till Rom där hon dog 62 år gammal och begravdes vid påvar Petruskyrkan, säger Herman Lindqvist.