Kräver mer utrymme för mörk del i Norrbottens historia

Rysskräcken ledde till ett arbetskompani i Storsien utanför Kalix. Nu vill Kierisällskapet att den mörka delen i Norrbottens historia ska lyftas upp av Kalix kommun.

Foto:

Foto:

Foto:

historia2016-05-21 17:15

Eftersom det hela skedde i Kalix kommun vill Kierisällskapet att Kalix kommun åtminstone ska ha ett förklarande minnesmärke eller en vägskylt. Men gärna mer.

Kierisällskapet, eller Sällskapet Gunnar Kieris vänner, bildades 2011 för att främja utgivning och spridning av Gunnar Kieris litterära verk, sprida kunskap om hans liv och gärning och stödja honom i hans fortsatta litterära skapande. Så beskriver man själva sällskapet.

Gunnar Kieri har författat en bok om arbetskompaniet i Storsien – en del av Norrbottens historia under andra världskriget.

1939, strax efter finska vinterkrigets utbrott, internerades kommunister och likasinnade i arbetskompaniet i Storsien, en typ av arbetsläger i byn utanför Kalix.

– Det är en historisk del som vi tycker borde lyftas till en annan nivå i Norrbotten. Vi är snabba på att läsa om andra världskriget på andra ställen och glömmer bort det vi har varit med om själva, säger Jan Unga som är medlem i Kierisällskapet.

Han har fått historier berättat om Storsien hemifrån.

– Min far gjorde lumpen de här åren. Morsan brukade berätta åt farsan att han inte skulle skoja som han brukade göra, för han kunde bli angiven och skickad dit.

Sällskapet har träffat representanter från Kalix kommun och nu bereds det av tjänstemän vad man kan göra för att uppmärksamma Storsien på ett bättre sätt. Vad exakt är ännu inte klart.

Är det något som vore skämmigt för kommunen?

– Nej. Det är något som har varit, så är det bara. Det finns en historisk bakgrund och det här vill Kierisällskapet att vi ska uppmärksamma, säger Karl-Göran Lindbäck, fritids- och kulturchef på kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om