”Hidden Escapes” – Luleås första dansresidens

Dansföreställningen ”Hidden Escapes” är den första produktionen som görs inom ramen för Luleå dansresidens.

2 oktober 2018 19:00

– Vi utforskar skam och stolthet, säger koreografen Moa Autio från Kiruna.

Det är hennes första större projekt som koreograf även om hon burit på idén en längre tid. Egentligen handlar det om en vidareutveckling av ett solo hon gjorde under sin utbildning på dans- och cirkushögskolan i Stockholm, men nu tillsamman med en trio dansare.

– Solot hette ”Det är jag som inte syns”. Då, precis som i denna föreställning, arbetade jag med rörelsematerial iklädd en overall för att skapa en berättelse om viljan att synas, önskan att inte synas och att faktiskt synas ändå.

De tre dansarna i ”Hidden Escapes” kommer därför att jobba med overaller även i denna berättelse för att förstärka föreställningens tematik.

– Vi har också jobbat med ögat som betraktare eller i bemärkelsen att iaktta och betrakta andra i relation till skam och stolthet, säger Moa Autio.

Rörelsematerialet kombineras också med tal och ljud för att belysa temat ur många olika perspektiv.

– Vi är ännu mitt i processen så vi vet inte riktigt var vi landar slutligen, ler hon.

Det är det professionella danskompaniet Dansinitiativet som fått i uppdrag av Luleå kommun att sjösätta Luleå dansresidens. En summa på 300 000 kronor har avsatts för ändamålet där ambitionen nästa år är att hålla en öppen och internationell utlysning av stadens dansresidens.

– Detta år har främst handlat om att utforma rutiner och skapa en organisation för hur dansresidenset ska fungera. En uttalad ambition är att dansresidenset på sikt ska skapa förutsättningar för dansare och koreografer att kunna bo och jobba i Norrbotten. Vi vill bli fler professionella, rörelsebaserade scenkonstnärer i länet, säger Marie Wårell, verksamhetsledare för Dansinitiativet.

Till just denna föreställning går Marie Wårell också in som dansare, tillsammans med Lena Bondeson och Arttu Palmio. De två sist nämnda har rötterna i Danmark, respektive Finland.

– Eftersom vi fått pengar från Nordisk Kulturkontakt har vi även haft residens i Danmark, innan vi kom till Luleå. Vi fortsätter sedan till Finland och Kiruna där vi också har dansresidens för att slutligen återkomma till Luleå inför premiären den 24 oktober, säger Moa Autio.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa