På Hertsön tornar det nya badhuset upp med sin gröna fasad och stora fönster. Hertsöborna som har varit utan badhus sedan det förra stängde 2016 kan få ta sig ett bad redan innan årsskiftet. Det hoppas i alla fall Jan-Henrik Hallebjörk, projektledare på Luleå kommun.
– Vi har alltid pratat om julbad, men vi får se om det blir.
Hittills följer bygget tidsplanen och slutbesiktningen ska ske den 16 december. När man kommer in genom entrén finns det både en trappa och en hiss upp till våning två där bassängerna ligger. Det kommer bli en motionsbassäng med sex banor, en multibassäng och en barnbassäng. Varför man har valt att inte gräva ner bassängerna menar Hallebjörk är för att undvika grundvatten och berg. Men det finns även en annan anledning.
– Badhuset ligger precis bredvid en bussväg, då vill man kanske inte att alla ska se in, nu kan badarna se ut istället.
Utöver hiss upp till bassängen kommer det finnas markeringar i golvet för blinda och käpphållare vid poolen samt omklädningsrum med taklyft för de som behöver. Något som är unikt för badhuset är den så kallade multipoolen med höj och sänkbart golv och att det kommer finnas könsneutrala omklädningsrum. Det finns inte på något annat badhus i Luleå.
– Det här ska vara ett badhus som är tillgängligt för alla.
Badhuset på Hertsön har verkligen fått sig ett lyft. Från att ha legat längre in i centrum bakom en backe, till att nu vara det första man möter när man kommer in på området. Agneta Laitila, planarkitekt på Luleå kommun, berättar varför de valde den platsen.
– De viktigaste punkterna för oss var att det låg nära skolan, parkering och busshållplatser.
Badhuset har en förväntad livslängd på 50 år, det är så länge stommen förväntas hålla.
– Det är svårt att bygga för mer än så eftersom det här är en väldigt aggressiv miljö för ett hus, säger Emil Bergström, platschef för NCC.
Ljuddämpande pelare, hantering av avdunstning och kondens och återvinning av energi från varmvatten är några exempel på de genomtänkta val som gjorts. Förhoppningsvis ska detta göra att badhuset blir kvar länge och slipper stora renoveringar.
– Det känns som att människorna här på Hertsön verkligen längtar efter det här badhuset, säger Jan-Henrik Hallebjörk.