Den kreativa och händiga hemmafixaren Patrik Jonsson har tagit konceptet utekök till en helt ny nivå. Med en blandning av gamla och nya material och tekniker har han byggt en riktigt snygg matlagningshörna med tillhörande bar, matplats och eldstad i sin trädgård i Harads.
– Jag har inte haft några ritningar i skallen utan det har bara kommit nåt och så blir det nåt i slutändan. En grill är ju bra men jag har dragit till litegrann för att det är roligt.
Idén började gro för tre år sedan.
– De flesta börjar med diskbänk och grill, men jag ville ha en stensatt uteplats och det är väldigt lerig mark här så jag började med att gräva upp en halvmeter lera och sedan markisolera, säger Patrik.
Uteköket med grill, diskbänk, järnspis och bar står på en träaltan med inbyggd beslysning, omgärdas av låga väggar av gammalt timmer från ett hus som rivits i Inbyn och ett par rostiga grindar och över allt ligger ett skyddande tak. Rostiga rör och kranar och gamla trälådor är små detaljer som bidrar till helheten.
– Jag ville att det skulle vara lite robust och rustikt. Jag gillar återbruk dels för att det man gör blir unikt, dels för att det kan vara mycket värt att skapa något själv. Och oftast är saker gratis.
Tidigare stod här en grillplats och den funktionen ville han bevara samtidigt som han ville ha en riktig matplats med bord och stolar.
– Jag ville ha en eld men ändå att man kan sitta ner och äta med bestick, säger Patrik.
Lösningen blev en eldstad tillverkad av en hydropresstank som man brukar ha till vatten i hus, placerad på en pelare för det visuella uttryckets skull.
– Jag har tagit av höjden på den lite för att få rätt form. Det vart ju lite design.
Intill finns den stensatta uteplatsen med ett hemmasnickrat matbord, gjort av pelarna från ett höjbart kontorsskrivbord och några brädor som låg och skräpade i skogen.
– Jag har bara kapat bort de mest ruttna bitarna och slipat det och oljat. Så det kostade noll kronor, säger Patrik.
Under bordet finns både belysning och infravärmare för att man ska kunna sitta ute sent om kvällarna även nu när det blivit lite kyligare.
Patrik är utbildad elektriker men har lärt sig snickra på egen hand genom åren.
– Jag har väl trott att jag har kunnat. Jag har hållit på så många år nu och man får bättre och bättre självförtroende. En riktig snickare skulle nog inte komma på att bygga ett sånt här bord, men jag tycker om att tänka på andra sätt, säger Patrik.
En markis skuggar matplatsen och det var ett medvetet val att inte bygga ett fast tak här, eftersom han inte ville skymma den vackra utsikten över älven från huset.
Patrik gillar gamla grejer och är något av en skrotsamlare.
– Barstolarna kommer från ett par skördetröskor som man drar bakom en häst. Baren blev en rolig idé av de här sitsarna.
Det är tre stycken, har du bara ramlat över dem?
– Jag har hittat dem på olika ställen, en var nedsjunken i jorden, en har jag sprungit på och en fick jag tag på när mina grannar skulle städa upp föräldrahemmet, där stod det en skördetröska och en gammal rissla i skogen. Av risslan gjorde jag en lampa.
Patrik har ett stort intrese för inredning, återbruk, hemmafix och att själv bygga egna små och stora saker till hemmet.
– Mycket av det roliga är att fundera hur man ska göra. Det blir många idéer, det är bara tiden som saknas.
Han lägger ofta till små tekniska finesser och eftersträvar en blandning av nytt och gammalt, fint och ruffigt.
– Jag tycker att det är roligt när man kan blanda gamla material med nya som egentligen inte passar ihop. Tar man rostigt skrot och blandar det med nya detaljer blir det bra, materialen tar fram varandra, säger Patrik.
Ett exempel är barhyllan i matrummet som Patrik tillverkat av rostiga gamla rör, glasskivor och koltrådslampor. En gammal kran i industriellt snitt fungerar som dimmer till lamporna, en lösning som är både kreativ och snygg. För att få ihop hyllan krävdes några nya rörkopplingar som målats med en speciell färg med järnpigment i som rostar lätt och snabbt.
– Jag lät ett par ljuslampetter ligga ute i regnet i två veckor och då fick de några rostfläckar här och var. Men med färgen så tog det typ en kvart så var de precis så rostiga som jag ville ha dem.
Till Patriks minsta projekt hör smyckestillverkning av gamla bestick och de större byggprojekten hör utbyggnationerna av huset som från början (när Patrik flyttade in för 22 år sedan) var 60 kvadratmeter och i dag är 130.
– Jag har gjort om allt, i flera omgångar till och med.
De mest amnärkningsvärda projekten är uterummet och badrummet. Det senare är inrett med svart kakel och klinker och innefattar mängder av tekniska lösningar som touchpadstyrd elektronisk massage- och takdusch, musikanläggning med högtalare i taket och vindrutetorkare på badrumsspegeln.
– Jag ville att det skulle vara lyxigt och manligt. Det kanske inte syns men jag har lagt hundratals timmar för att få till all teknik bakom.
Uterummet är i stället ljust och luftigt med full takhöjd och stora fönster som Patrik gjort själv. Det är här han trivt bäst när han är inomhus. Klinkergolvet löper genom hela huset och här inne har han lagt olika plattor och färger till en kompassros.
– Jag vill inte göra på det enklaste sättet, jag vill alltid krångla till det lite.
För Patrik är byggandet och skapandet rekreation och avslappning, men samtidigt kan det vara stressande att ha flera ofärdiga projekt hängande över sig.
– Den bästa lösningen är att göra klart något, då känns det genast bättre.
I framtiden är planen att bygga en diskbänk intill den gamla järnspisen i uteköket och lägga trall fram till det spabad som står längre ner mot älven. Kanske även bygga en bastu. Men det får bli nästa sommar. Nu anser sig Patrik vara färdig, för i år.
– Det är skönt att det är klart, jag har så många saker som är ofärdiga. Det här har stått ofärdigt ett par år, man har inte ens kunnat elda, så det får jag ta igen nu. Kanske bjuda på middagar.