Hemliga möten – om regnbågsallians

Planerna på en regnbågsallians har varit på tapeten även efter valet. De skrotades när varken Vänsterpartiet eller Moderaterna var intresserade av att gå vidare.

18 oktober 2018 10:18

Strax före valet gick Jan Nyberg (MP) ut med förslaget om att bilda en bred regnbågsallians för att kunna peta Socialdemokraterna från makten. Anders Josefsson (M) gav omedelbart kalla handen – men efter valet deltog han ändå i samtal där planerna diskuterades.

Läs mer: "Öppnar för regnbågsallians i Luleå"

– Men det visade sig ganska tidigt att det inte skulle fungera, säger Anders Josefsson.

Läs mer: M-ledaren fimpar förslaget

Trots att han före valet räknade in Miljöpartiet i kategorin "extrema partier" var han öppen för ett samarbete.

– Man måste alltid kolla alla möjligheter, både resonera och räkna om det. Men som läget är nu är det omöjligt, det finns inget underlag.

De fyra borgerliga partierna förde samtal med Sjukvårdspartiet. Även V bjöds in och deltog i ett informellt samtal. Projektet föll efter att både M och V sagt nej.

– Jag gick på mötet och sade att jag inte tror att vi behöver fundera på det. Vi står så långt ifrån varandra, säger Nina Berggård (V).

Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna hade gärna sett ett regnbågssamarbete efter valet, där alla partier utom S och MP fick ökat stöd.

– Det är S-ledarskapet man är missnöjd med. På så sätt var det här ett gyllene läge att försöka få till en regnbåge, men det stod väl ganska direkt klart att det skulle bli jättesvårt, säger Thomas Olofsson (L).

V har haft fullt fokus på att få till stånd en rödgrön koalition. Berggård tillbakavisar att hon eller andra företrädare för V skulle ha fört andra samtal parallellt med diskussionerna med S och MP.

– För att sätta sig ens i ett formellt eller inbjudet samtal måste jag ha partiets tillåtelse.

Fakta

Antal mandat i ­kommunfullmäktige

Moderaterna 9

Centerpartiet 5

Liberalerna 3

Kristdemokraterna 2

Socialdemokraterna 24

Vänsterpartiet 6

Miljöpartiet 2

Sverigedemokraterna 4

Sjukvårdspartiet 3

Rättvisepartiet ­socialisterna 2

Landsbygdspartiet 1

Källa: Val.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonas Andersson