Kameraövervakningslagen infördes för tre år sedan. Den nya lagen ger privatpersoner ett undantag från det tidigare regelverket där en person som ville montera en övervakningskamera på sin bostad behövde tillstånd från länsstyrelsen. Om kameran bara filmar det som kallas hemfridszonen, där inte allmänheten har tillträde, behövs nu inget tillstånd.
– Det händer att vi får förfrågning om hur reglerna ser ut. Ungefär ett par gånger i månaden. Jag skulle tro att det varierar ganska mycket mellan länsstyrelser och att det är betydligt vanligare i storstadsområden, säger Maria Leijon som är jurist på länsstyrelsen i Norrbotten.
Det är om en villaägare skulle rikta övervakningskameran mot gatan utanför huset som hen kräver ett tillstånd från länsstyrelsen. Och Maria Leijon säger att det är väldigt ovanligt att länsstyrelsen ger sitt tillstånd.
– Vi beviljar inte sådana tillstånd om det inte är en särskilt brottsutsatt plats. Men det är väldigt ovanligt att en förfrågan ens lämnas in. Jag tror aldrig att det har hänt mig, under tio år på länsstyrelsen, säger hon.
För en villaägare med en stor tomt med ängar eller skogsområden innebär hemfridszon inte samma sak som ens ägor. Hemfridszonen innebär området i närheten av fastigheten. Alltså är det inte tillåtet, ens om man faktiskt äger marken, att sätta ut kameror ute i skogen eller vänd mot en hästhage som ligger långt från bostadshuset.
– Det skulle kunna vara en situation när man har problem med att folk trampar ned ens grödor eller så, men då krävs ett tillstånd. Men det är nog vanligare längre söderut, där finns ju ett problem med vildsvin som vi inte har här, säger Maria Leijon.