Finska donatorer tvekar efter ny lag
Sjukhusen i Helsingfors, Tammerfors och Åbo avbryter behandlingen med assisterad befruktning.
På spermabanken på universitetssjukhuset i Åbo har antalet spermiedonatorer sjunkit från ett tjugotal till bara någon enstaka.
<Q> – Tidigare kunde man välja lämplig donator utifrån yttre kriterier, men nu finns det inte så mycket att välja bland, säger ställföreträdande överläkaren Varpu Jokimaa på sjukhusets kvinnoklinik till den finska nyhetsbyrån FNB.</Q>
Sjukhuset gör en paus i behandlingarna åtminstone under hösten.
<MELLIS>Anonyma</MELLIS>
Hittills har finska donatorer kunnat donera spermier och ägg anonymt. Från och med 1 september kommer donatorns personuppgifter att registreras så att barnet i vuxen ålder ska ha möjlighet att ta reda på sina biologiska föräldrars identitet.
Den nya lagen förbjuder också import av oregistrerade sädesceller, något som påverkar behandlingarna vid Tammerfors universitetssjukhus. Sjukhuset har under flera års tid importerat spermier från Danmark, där det inte finns något krav på donatorn att registrera sig.
<MELLIS>Färre donatorer</MELLIS>
I Sverige har barn sedan 1985 haft rätt att få veta om sitt genetiska ursprung. Också här minskade antalet spermiedonatorer när lagen infördes. I stället tillkom nya grupper som var villiga att donera sperma. När riksdagen häromåret beslutade att även lesbiska par ska få rätt till assisterad befruktning, med donerade spermier, väcktes farhågorna igen om att donatorerna skulle svika.
Varpu Jokimaa vid universitetssjukhuset i Åbo är dock optimistisk och tror att det kommer att dyka upp nya donatorer. Det tar tid att vänja sig vid den nya lagen, konstaterar hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!