Oskyltat vägarbete orsakade bilolycka
Katarina Ståhl, 31, körde av vägen på grund av ett vägarbete som saknade varningsskyltar. Hon tappade kontrollen över fordonet på rullgruset och bilen voltade i diket. Ståhl klarade sig utan större skador men har polisanmält Vägverket för utebliven skyltning.
- Jag fick sladd direkt och jag försökte häva bilens kast men det gick inte, berättar Ståhl som uppskattar bilens hastighet innan vägarbetet till 90 kilometer i timmen, som också är hastighetsbegränsningen på sträckan.
Hennes Mercedes kanade ner i diket, voltade och hamnade på taket, ordentligt tillknycklad med båda fönstren på passagerarsidan krossade.
- Efter att jag fick sladd kommer jag inte ihåg något förrän jag hängde upp och ner i bilbältet. Jag lyckades koppla loss mig och krypa ut ur bilen på passagerarsidan, berättar Ståhl.
Omtumlad ringde hon till sambon Lars Svahn hemma i parets bostad i Hedenäset, drygt fem mil norr om olycksplatsen. Medan hon väntade på sambon stannade ett par i en förbipasserande bil och erbjöd henne vänta i deras bil. Med sambon åkte hon sedan till akutmottagningen i Kalix för undersökning. Efter omplåstring fick hon åka hem men läkaren bestämde att en röntgenundersökning skulle göras nästa dag.
Varningsskylt saknades
På hemvägen upptäckte paret att varningsskylt saknades för vägbygget. Ingen skylt om sänkt hastighet fanns heller. Gruset på vägbanan var inte packat utan löst rullgrus.
- Det är rent livsfarligt att det inte är skyltat, det är ju 90-väg och dessutom omöjligt att upptäcka vägarbetet bakom ett krön i en kurva, säger Lars Svahn upprört.
De kontaktade Vägverkets jourtelefon för att uppmärksamma dem om att varningsskyltar saknades vid vägarbetet. När paret på lördagen åkte till Kalix för röntgenundersökning upptäckte de att det ännu inte kommit upp några skyltar.
Gjorde polisanmälan
På söndagen, två dagar efter olyckan åkte Katarina Ståhl till jobbet och såg att det ännu inte fanns skyltar. Då kontaktade de åter Vägverket och fick numret till driftsledaren för vägsträckan. När de på måndagen fick tag på denne blev de hänvisade till entreprenören för vägarbetet. Där fick de besked att det funnits skyltar på torsdagen, men att de kanske blivit stulna. Nya skulle snarast sättas upp. Efter samråd med sambon bestämde de sig för att göra en polisanmälan. Polisen uppmanade dem att åka dit och ta en bild som bevis. Då Ståhl inte kunde lämna sitt arbete fick Lars Svahn åka och ta bilden.
- Det var flera svarta bromsspår i asfalten innan gruskanten så det har nog varit nära att ske fler olyckor där. Så här får det inte gå till. Det ska inte ta så här länge att få upp en varningsskylt. Det skulle räcka med en varningstriangel, säger Svahn.
Otrolig tur
- Det här ska inte behöva hända. Dessutom ska inte behövas flera samtal innan varningsskyltar sätts upp, säger Ståhl som inser att det kunde ha gått betydligt värre för hennes del.
- Kroppen känns allmänt mörbultad ännu, men när jag såg bilen efteråt förstod jag att har haft en otrolig tur att jag klarade mig med livet i behåll, säger Katarina Ståhl.
Till Kuriren säger Helena
Eriksson, avdelningschef vägunderhåll, Vägverket region Norr:
- Entreprenören är skyldig att skylta för vägarbeten de utför för att minimera risken för olyckor. Vi ser mycket allvarligt på det här och kommer att utreda saken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!