Jordskalv ruskade om Härnösandsborna
Ett jordskalv skakade Härnösand vid 18-tiden på måndagskvällen.- Det var ett skalv på mellan 2,5 och tre på Richterskalan, säger Reynir Bödvarsson vid Uppsala seismologiska institut, till TT.
- Först trodde vi det var någon som hade kört in med en bil i brandstationen, i tegelväggen på sidan. Sedan började folk ringa och fråga om vi visste vad det var för någonting. En ringde hemifrån och sade att det skakade så att han trodde kakelugnen skulle skaka sönder i huset. Och sedan hörde jag att på andra sidan stan sprang folk ut på gatorna och undrade vad det var, säger han.
Trots smällen är läget lugnt, enligt Lindahl.
- Det konstiga är att vi inte hört något från epicentrum som ska ligga två mil väster om staden.
Banverket har sprängt i området och Hans Lindahl tror att folk kanske har förväxlat jordskalvet med tunnelsprängningar.
Enligt Reynir Bödvarsson inträffar skalv av den här storleken i Sverige ungefär en gång per år. Tidigare i år ska Umeå ha drabbats av ett liknande skalv.
- Norrlandskusten är ett av de områden där vi har mest skalv. Men det är först när det blir värden runt fem som det kan bli stora skador. Det sker ungefär var 100:e år i Sverige.
Kosteröskalvet 1904 är det största i Sverige i modern tid. Det hade en magnitud på mellan 5,4 och 6.
Andra större skalv under 1900-talet var i Halmstad 1985 (styrka 4,6), Skövde 1986 (4–4,5), Solberg i Ångermanland 1983 (4–4,5) och Vilhelmina 1993 (4).
Ett skalv som kändes ordentligt i Sydsverige var det i Kaliningrad 2004 (5,3).
Ungefär ett skalv per år i Sverige har en magnitud över 3,0 och cirka tio har en magnitud mellan 2,0 och 3,0. Resten har en styrka som är mindre än 2,0 och dessa märks inte vid markytan.
Momentmagnitudskalan (MMS) är numer det vanliga mätsättet då den äldre Richterskalan anses missvisande vid större skalv. Vid mindre skalv, som det i Härnösand, ger dock metoderna oftast samma värden. (TT)
Källor: Svenska nationella seismiska nätet och professor Rutger Wahlström, GeoForschungsZentrum, Tyskland. (TT)