Legas framgång i EU ger mer makt hemmavid

Den tuffa, invandringskritiska retoriken går hem. Högerradikala och EU-kritiska Lega blev med god marginal största parti i Italiens val till EU-parlamentet.

Resultatet kastar om maktförhållandet i den koalition som styr Italien.

26 maj 2019 23:27

När valvakorna stängt och tv-kamerorna slutat sända stod det klart att det italienska EU-valets raket är Lega. Partiet har säkrat 34,3 procent av rösterna – att jämföra med 6 procent vid EU-valet 2014 och 17 procent i fjolårets nationella parlamentsval, enligt preliminära resultat.

Ett av de partier som vuxit mest, konstaterar Italienkännaren Ann-Cathrine Jungar, som forskar om högerradikala partier vid Södertörns högskola i Stockholm.

Skralt för partner

Legas koalitionspartner, populistiska Femstjärnerörelsen, gjorde däremot ett skralare resultat. Partiet landade på drygt 17 procent av rösterna – vilket är sämre än vid det förra EU-valet och i princip en halvering av det stöd på 32,5 procent som man fick i det italienska parlamentsvalet.

När de båda partierna ingick sitt udda politiska äktenskap efter valet i fjol var det Femstjärnerörelsen som var störst. Nu är förhållandet det omvända, vilket lär leda till att Lega i ännu högre utsträckning kan sätta agendan i Rom. I praktiken kan det betyda ännu stramare invandringspolitik och skattesänkningar som utmanar EU:s budgetregler.

Lägg därtill att de båda partierna attackerat varandra hårt under valrörelsen vilket lett till spekulationer om att regeringskoalitionen är på väg att spricka.

Men under valnatten var Legaledaren Matteo Salvini försonlig.

Jag ser våra regeringspartners som vänner och från och med i morgon går vi tillbaka till jobbet med lugn och en mjukare ton. Mina motståndare är och förblir Vänstern, sade han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Med vänstern avser Salvini det mittenvänsterorienterade Europavänliga Demokratiska partiet (PD) som säkrade 22,7 procent i EU-valet.

Samregera eller inte?

Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio skyllde förlusterna på lågt valdeltagande i södra Italien, där partiet har många anhängare. Även han sökte ta död på ryktena om en regeringskris.

Inget kommer att ändras, sade Di Maio till dagstidningen Corriere della Sera och lade till att han förväntar sig att samregera med Salvini hela den femåriga mandatperioden.

Men Legas gruppledare i parlamentet Riccardo Molinari ser saken annorlunda: Att fatta beslut om regeringsprioriteringar kommer nu att landa på Lega och Salvini, säger han enligt Reuters.

Matteo Salvini, som också är Italiens inrikesminister, är en politiker med stark utstrålning. Inför EU-valet kampanjade han intensivt med slagord som "Italienarna först". Han samlade också likasinnade nationalistiska och högerpopulistiska partier från andra länder i Milano för att visa upp en enad front.

Jungar noterar att han är väldigt populär.

Det är tydligt att Femstjärnerörelse inte har ett lika starkt styre. Och Salvini har levererat på sina löften om att stoppa invandringen, säger hon.
Bakgrund: Italiens styre och resultatet i EU-valet

I fjolårets italienska parlamentsval blev det EU-kritiska antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen den stora segraren, med drygt 32 procent av rösterna. Främlingsfientliga Lega gick också framåt och fick över 17 procent av rösterna. Att just dessa två skulle bilda koalitionsregering var långt ifrån självklart, men manglades fram under veckor av förhandlingar.

Partierna enades om en mer oberoende juridikprofessor, Giuseppe Conte, som premiärminister men de båda partiledarna fick ministerroller. De är:

• Matteo Salvini, 46 år, Lega. Tillhör samma kategori högerledare som franska Marine Le Pen (Nationell samling) och holländska Geert Wilders (Frihetspartiet, PVV). Hans parti Lega, tidigare Lega Nord, är EU-kritiskt och främlingsfientligt. Salvini har det senaste året fått uppmärksamhet när han gång på gång nekat Medelhavets migrantfartyg från att lägga till i Italien. Han är inrikesminister i regeringen.

I EU-valet fick Lega 34,33 procent av rösterna. Det motsvarar 28 av Italiens 73 platser i EU-parlamentet.

• Luigi Di Maio, 32 år, Femstjärnerörelsen. Tog i fjol över ledarrollen efter partiets grundare, komikern Beppe Grillo. Femstjärnerörelsen är ett EU-skeptiskt och populistiskt parti som tidigare har lyft vissa miljöfrågor men nu mer slagit in på Legas främlingsfientliga linje. Di Maio är minister med ansvar för ekonomisk utveckling och arbetsmarknadsfrågor.

I EU-valet fick Femstjärnerörelsen 17,07 procent av rösterna och 14 platser i EU-parlamentet.

Oppositionen i Italien består i huvudsak av en rad småpartier samt mittenvänsterorienterade Demokratiska partiet (PD). PD tappade makten och en stor andel av sitt väljarstöd vid fjolårets parlamentsval, tillsammans med sina fyra samarbetspartier fick man då ett stöd på 18,7 procent.

I EU-valet fick PD 22,69 procent av rösterna och 18 av Italiens mandat i Bryssel.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tina Magnergård Bjers/TT