Torrötning beskrivs så här:
Föreställ er en byggnad av garagestorlek. Helt tät med isolerat golv. Via en gastät port kan biomassa köras in och restprodukter ut. Man laddar med växtdelar, slaktavfall, skogsavfall, avloppsslam eller annat. Avfallet ska vara såpass torrt att det kan läggas in med en traktorskopa.
Materialet placeras på golvet. Sprinklers duschar biomassan med en bakteriekultur.
– Vätskan rinner sedan tillbaka i cirkelloppet, säger Jan Öhrvall, en av projektledarna på Edek, Edeforsbygdens ekonomiska förening.
Gas
Rötning påbörjas. Gas bildas och tas ut från det täta rummet till ett gaslager. Av gasen kan man producera el. Eller förbränna den för att skapa värme.
– Det här är inte fordonsgas, påpekar Jan Öhrvall. Då måste man rena den till 97 procent.
Processen bedöms som enklare än våt rötning som körs i Boden.
– I den används massor med omrörare, pumpar och elektronik. Och anläggningen går ofta sönder på grund av föroreningar.
Jord
Torrötningen pågår 4-6 veckor och påverkas inte av föroreningar.
– Resterna tas ut i form av jord, säger KaareEnbom, också projektledare vid Edek.
Syftet med Edeks projekt är inte att tillverka gas, utan att visa att processen fungerar i kallt klimat.
Ett förundersökningsprojekt i Edeks regi är igång och ska fortgå i sex månader. Vinnova finansierar med 100.000 kronor.
– Vi ska sammanställa teoretiska beräkningar och utföra labbförsök här vilket inte alls är märkvärdigt, säger Jan Öhrvall. Det kan göras i plastlådor hemma i köket.
Tester
Nästa steg blir mer fullskaliga tester och där finns redan intressenter. Stora företag.
– Vi skulle vilja tillverka små anläggningar här i Norrbotten, gårdsanläggningar. Typ Ikeastuk där man köper ett platt paket och monterar ihop anläggningen för att tillverka mindre mängder gas. I stället för att köra materialet någon annanstans tas detta om hand på ort och ställe.
En bieffekt väntas bli öppnare marker genom att ta tillvara växtmaterial från ängar. Om biomassan kan säljas blir detta en morot för markägare och landskapet hålls öppet till fromma för lokalbefolkning och besöksnäring.