Tog två år att få bort skrotbilar

Pastorsexpeditionens parkering i Harads är belägrad av skrotbilar. Nu anser miljö- och byggnämnden efter två års handläggning att de numera sönderslagna fordonen är att betrakta som skrot och ska bort.

De som lämnar sina biolar som inte går att köra med tar bort regskyltar så de inte ska kunna identifieras.

De som lämnar sina biolar som inte går att köra med tar bort regskyltar så de inte ska kunna identifieras.

Foto: Lena Leffler

HARADS2018-09-13 12:39

Miljö- och byggnämnden har under åren 2016-2017 hanterat ärendet som rör klagomål

om uppställda fordon/skrotbilar på en fastigheten i Harads. Vid inspektion den 8 september 2016 bedömde nämnden, baserat på fordonens

dåvarande skick, att de inte kunde betraktas som skrotbilar eller fordonsvrak. Därför var dessa inte heller avfall enligt miljöbalkens mening. Fordonen stod uppställda på en

asfalterad parkeringsplats och nämnden bedömde även att det inte förelåg någon risk för människors hälsa eller miljön. Uppställningen av fordonen bedömdes

därför gentemot bestämmelser i plan- och bygglagen. Uppföljande inspektion skedde året därpå och då ansåg kommunens miljöinspektörer

att uppställningen inte heller var i strid med gällande detaljplan och att bilarna var uppställda på ett välordnat sätt. De utgjorde därmed inte

någon betydande olägenhet för omgivningen. I år däremot, när fordonen utsatts för åverkan och flera av dem slagits sönder blir bedömningen en annan.

– Nu anses samma bilar som övergivna, av ringa värde och vissa av

dem skrot, säger Lars Nilsson, ordförande i miljö- och byggnämnden.

Asfalten som bilarna stod på har också viss växtlighet brutit sig igenom. Fordonen är numera att anse som skrotbilar/fordonsvrak. Den som ska städa upp fastigheten är fastighetsägaren.

– Personen som äger marken verkar har gått under jorden. Vi har inte fått tag i några kontaktuppgifter eller var denne befinner sig, säger Lars Nilsson.

Så nu blir det respektive fordonsägare som får ansvaret att ta bort sitt eller sina fordon till en bilskrot. Det finns ägare som ställt dit flera bilar.

– Ägarna har identifieras och några har förelagts. Bilarna bör tas bort från fastigheten. Det har blivit ett ofog att lämna bilar och sedan får någon annan ta hand om skrotet, säger Nilsson.

Enligt socialdemokraten borde skrotningspremien införas igen vilket han och en partikamrat Glenn Blom skrivit en motion om.

– Förr fick bilägaren betala 1500 kronor och sedan kom någon och skrotade bilen. Det skulle bli lika billigt både för bilägaren och kommunen i långa loppet, säger Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om