Fyra afrikaner sitter med toppluvor som har texten Älvsbyn – Norrbottens pärla i Edeks lokaler i Harads. Det är nämligen Älvsbyns kommun som driver projektet på svensk sida. Men eftersom biogastillverkning i liten skala är en gren inom Edefors ekonomiska förening, Edek, har man anlitat föreningens Kaare Enbom och Jan Öhrvall som utbildare.
Rombo kommun är partnern i Tanzania.
Kontakter och ett kommunalråd i Älvsbyn, Helena Öhlund, mycket intresserad av internationellt samarbete och som varit i mycket i grannlandet Kenya. Så hamnade Älvsbyn i Afrika. Det visade sig att energi var en bristvara i Tanzania. Traditionellt används ved till matlagning, men detta är egentligen förbjudet. Så biogastillverkning i mindre skala blev lösningen.
– Utrustningen för tillverkning av biogas måste också vara billig, mindre än 200 dollar, annars har ingen bonde råd att köpa den, säger Britt Hällerstrand, en av projektledarna.
Silvester N. Chinengo är ingenjör vid Rombo kommun.
– Vi är här för att lära oss att använda kodynga för att tillverka biogas. Nu används ved till matlagning, vilket hotar våra skogar.
Svenskarna byggde i helgen tillsammans med afrikanerna en testanläggning.
– Vi skickar med en hemläxa: Bygg en sådan här i Tanzania, säger Kaare Enbom. Sedan åker vi ner i april och sätter igång den så att allt fungerar.