Se: Arctic Bath i Harads - från ovan

I januari anländer de första gästerna till Arctic Bath i Harads men bokningarna är i full gång sedan länge.

Arctic Bath är det nya hotellet i Harads. Huvudbyggnaden på älven är inspirerad av en timmerbröt med ett kallbad mitt i och hälften av hotellrummen är också uppförda ute på älven.

Arctic Bath är det nya hotellet i Harads. Huvudbyggnaden på älven är inspirerad av en timmerbröt med ett kallbad mitt i och hälften av hotellrummen är också uppförda ute på älven.

Foto: Anders Blomqvist

Harads2019-12-02 08:12

– Vi har mycket kvar att göra med inredningen och 16 personer ska anställas, men vi är inte oroliga för tidsplanen, alla jobbar på jättemycket, säger AnnKathrin Lundqvist, en av de sex delägarna i aktiebolaget.

Gästerna kan under vistelsen kombinera naturupplevelser och lokal mat med spabehandlingar, bastu och kallbad. Via landgångar tar de sig ut till huvudbyggnaden, ritad som en timmerbröt, och inspirerad av forna tiders timmerflottning.

Idén till Arctic Bath kläcktes 2010 under invigningen av Treehotel, dit bland annat arkitekterna som hade ritat trädkojorna var inbjudna.

– En av byborna, Per-Anders Eriksson, sa att när nu internationella turister börjar komma till Harads så skulle de behöva någonting mer att göra också. Hans första idé var en bastuflotte.

Men idén växte till något större när de tillresande arkitekterna Bertil Harström och Johan Kauppi på uppdrag av byaföreningen började skissa på ett förslag.

Hotellet som snart står klart har 12 rum, hälften på älven och hälften på land, en huvudbyggnad och en servicebyggnad.  

– Syftet är att besökarna ska komma ner i varv och få prova på att vistas i vår friska natur, oavsett årstid.

Flera av personerna bakom Arctic Bath har en koppling till Harads. Själv bor AnnKathrin Lundqvist i Luleå men hennes pappas släkt är från trakten.

– Det känns roligt att göra någonting för bygden.

Det har tagit några år från att idén väcktes till att den förverkligades. Först drev Edefors ekonomiska förening frågan och sökte delägare i byn. När de inte hittade tillräckligt med kapital fick de vända sig utåt för att söka ägare med ekonomiska muskler. Ett belgiskt bolag med kopplingar till resebyråbranschen har gått in i satsningen, liksom Peter Engström som även driver campingen i Boden och Storklintens skidanläggning.  

Till slut kunde de dra igång bygget med en tredjedel lån, en tredjedel privat kapital och en tredjedel stöd från Tillväxtverket.

Därutöver har det tagit tid att få nödvändiga tillstånd, bygglov och dispens från strandskyddet.

– Det är inte lätt att bygga ett flytande hotell på älven och ibland har det gått tungt. Men vetskapen om att vi har en unik och bra idé har hela tiden drivit oss framåt.

Hon är inte orolig över att det ska bli en överetablering av hotell i Harads.

– Jag tror tvärtom att det behövs ännu fler små, unika hotell i länet, för det är så många som vill komma hit från hela världen.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!