Denna lovaktivitet hade samlat elva deltagare i åldrarna nio till 13 år. Lokal var Församlingshemmet i byn.
Organisationen har haft matskolor i andra län och Harads blev nu premiärort i Norrbotten.
Kontakter, ledare och redan engagerade ungdomar avgjorde geografiska valet.
Programmet omfattade tillagning av frukost, lunch och mellanmål under tisdag-torsdag.
- Barnen ska få lära sig att laga mat från grunden och se varifrån råvarorna kommer. Från jord till bord, sade Linda Backman, en av ledarna och ordförande i LRF Ungdom i Norrbotten. En del vet inte ens var kött kommer ifrån.
Teoripass
LRF och 4 H samarbetade om matskolan. Teoripass kompletterade matlagningen.
Det var full färd i köksregionerna. Ett gäng var på gång med en äppelpaj. Deltagarnas föräldrar var inbjuda att äta äppelpaj som en liten final på matskolan torsdag eftermiddag.
- Jag hackar äpplena i skivor. Det sista jag gör är att ordna äppelskivor som ska vara på sidan. Och vi ska göra egen vaniljsås, berättade Sanna Sandgren.
På äpplena skulle det placeras en sedvanlig smuldeg.
Kycklinggryta, rågbrödsbak, skinkwok med nudlar, scones, tacos samt studiebesök hos närbelägna Caspadias lantbruk var annat som hanns med.
Arvid Midbjer verkade oerhört nöjd med matskolan. Han deltog med mat- och bakintresse som grund och att han ville vara med kompisar.
- Det har varit jättekul. Jag har bland annat lärt mig att göra bakelser och skära på olika sätt.
Samarbeta
Linda Backman gav deltagarna beröm.
- Jag är jätteimponerad av er. Ni har lärt er att samarbeta i köket, prata med varandra och läsa recept. Och det är fint att vi kan sitta så här och prata, sade hon efter ett teoripass.
Ekologiskt, svenskt och lokalproducerat var en röd tråd i skolan.