Svante Renberg, som gick bort i januari i år, grundade Svantes Vilt & Bär i Harads. Företaget lever nu vidare med sonen Andreas som vd för företaget. Svantes Vilt har i dag 18 anställda som fabrikschefen Juan Handal har personalansvaret för. Han anställdes på Svantes Vilt som nyanländ flykting från Betlehem 2004.
– Jag fick tips i affären att det fanns jobb i fabriken. Jag är kvar i slakteriet, torkar och röker kött och är en allt-i-allo. Jag vill att varje avdelning ska fungera bra och vi har ändrat jättemycket. Målet är att företaget ska växa och bli större, säger han.
Svante Renberg gjorde Juan Handal till minoritetsdelägare i företaget.
– Svante har varit min skola. Jag fick lära mig jättemycket av honom. Jag uppskattar verkligen vad hela familjen har gjort för mig, säger han.
– Juan har själv gjort en stor resa när han kom från ett annat land och etablerade sig i bygden. Han har skaffat familj och bor kvar i Harads. Juan ser vad vi behöver ändra och det gör han väldigt bra. Vi är ett bra team som tillsammans med vår personal och i Svantes anda försöker driva verksamheten framåt hela tiden, säger Andreas.
Sista månaderna har det varit mycket fokus på den nya frys- och kylkonverteringen. Svantes Vilt & Bär sökte bidrag från Naturvårdsverket för klimatklivet men fick avslag. CO 2-anläggningen ersätter den gamla freongasanläggningen som tjänat ut.
– Vi har två stora frysar men hela CO 2- anläggningen är som ett kylrum och hjärtat i vår fabrik. Vi har även byggt ett nytt kylrum och köpt en till fryscontainer. Vi köpte lite mer ren den här säsongen och såg att vi blev lite trångbodda, säger Andreas Renberg.
Den nya anläggningen, som drivs med återvunnen koldioxid, minskar också energiförbrukningen eftersom all spillvärme tas tillvara. Så företaget kommer bli självförsörjande på varmvatten och värme i hela fabriksbyggnaden.
– Vi har fasat ut oljan, efter att ha tidigare förbrukat 20 kubik. Fabriken har gjort en miljöomställning till det bättre och vi kommer att få tillbaka investeringen även om det tar några år, säger Andreas Renberg.
Svantes Vilt & Bär har i år köpt cirka 225 000 kilo renkött, 90 ton älgkött och lite björnkött. Företaget levererar lokalt viltkött till Bodens kommuns olika verksamheter.
– Pandemin har påverkat företaget genom att gränshandeln till butiker ligger helt nere liksom leveranser till festivaler och marknader. Vi klarar verksamheten genom allt annat vi levererar. Idag är det för tidigt att ställa en analys, men vi har inte gjort några korttidspermitteringar. Vi är säsongsberoende även vad gäller personalstyrka, säger Andreas.
Efter sista renslakten i mars blir det alltid en lugnare period på fabriken och den perioden brukar ägnas åt att förbättra och sköta om anläggningen.
– Vi hade planer på en utbyggnad men vi avvaktar med den utifrån vad som händer, säger Andreas Renberg.
Svantes Vilt & Bär vill se framåt, trots pandemin.
– Det går inte att bromsa för mycket. Det som varit vårt företags styrka är att när det gått tungt och vi känt oss pressade istället hitta nya vägar. Så även om pandemin tar ett år i bästa fall så känner vi ändå att allt som händer stärker oss och att vi kommer klara det, säger Andreas Renberg.