Köpte ett hyreshus till föräldrarna

Föräldrarna behövde flytta till lägenhet, men de ville ändå inte lämna Harads. Då ryckte sonen och sonhustrun ut – och köpte ett hyreshus åt dem.

Herman och Lisbeth Karlsson tvekade först om de skulle nappa på erbjudandet, men idag är de helnöjda med beslutet att flytta till lägenheten som sonen och sonhustrun erbjöd dem.

Herman och Lisbeth Karlsson tvekade först om de skulle nappa på erbjudandet, men idag är de helnöjda med beslutet att flytta till lägenheten som sonen och sonhustrun erbjöd dem.

Foto: Ulrika Vallgårda

Harads2021-05-26 15:52

Lisbeth Karlsson, 80, och Herman Karlsson, 83, älskar att bo i Harads. På vårvintern tar de skotern ut och drar upp regnbåge i sjöarna i trakten.

– Vi fiskar året om, säger Herman Karlsson.

Att lämna Harads kändes inte som ett alternativ, även om det började bli besvärligt att bo i hus. Det var trappor både till övervåningen och källaren och Herman Karlsson hade börjat få ont i benen.

– Det var jag som fick vara den starkare av oss, berättar Lisbeth Karlsson.

Det finns ett fåtal hyreshus i Harads, men inget som passade dem.

De känner andra som har flyttat in till centrala Boden, men det fanns inte på kartan.

– Flera av dem vi känner har ångrat sig, säger Herman Karlsson och berättar om en bekant som två gånger i veckan tar bilen från Boden till Harads för att kunna fortsätta vara med på den gemensamma slöjden.

Sonen Christer Karlsson, 56, och hans fru Ann-Sofie Karlsson funderade på hur de skulle kunna hjälpa föräldrarna. Då föll blicken på en övergiven gammal gård mitt i samhället.

– Det hade stått tomt sedan 2006, dörrarna hade varit öppna, färgflagorna hängde från taket och det var totalt eländigt, berättar Christer Karlsson.

Han lyckades få reda på namnet på ägaren, hittade ett telefonnummer och ringde upp honom.

– Det var en göteborgare som hade flyttat upp hit, men så hände det väl någonting i hans liv så han flyttade tillbaka.

Det slutade med att han fick köpa det för 25000 kronor.

Huvudbyggnaden på gården inrymmer tre lägenheter som numera är topprustade.

– Sedan gick jag igång med rivningen med motorsåg och järnspett och så var det full fart, säger Christer Karlsson.

Det var svårt att motivera banken, men till slut gick det. De anlitade lokala hantverkare för att utföra renoveringen och startade i april för drygt ett år sedan.

Ann-Sofie Karlssons föräldrar var också erbjudna en lägenhet men ångrade sig. Christer Karlssons föräldrar däremot har flyttat in i lägenheten i det lilla huset som de tror har varit en bagarstuga på gården.

– Christer ringde oss en kväll och frågade om vi hade lust att flytta till huset. Jag blev överrumplad och tvekade. Men Herman sa bara ”Varför inte? Bara vi lyckas sälja huset.”, berättar Lisbeth Karlsson.

I december ifjol kunde de med barnen och barnbarnens hjälp flytta in.

I det större huset har Christer Karlssons gamla klasskompis och fru flyttat in på nedervåningen. På övervåningen bor en tjej från byn och den tredje lägenheten hyrs av ett par.

För Christer och Ann-Sofie Karlsson innebar köpet av fastigheten långt mer än vad de först hade kunnat ana. De bestämde sig för att fortsätta på samma bana och köpa allmännyttiga Bodenbos bestånd i Harads. Nu äger de ytterligare 42 lägenheter.

Båda har andra yrken vid sidan om. Hon arbetar som gruppledare i en daglig verksamhet i Boden. Christer Karlsson flyger ambulansflyg på Grönland. Han jobbar tre veckor i sträck och är ledig tre veckor i sträck.

– Jag behöver något att göra när jag är ledig, och inte bara sitta hemma i soffan. Så det här passar mig perfekt, säger han.

Och föräldrarna trivs i sitt nya boende.

– Vi är så glada och tacksamma. Jag har gråtit många gånger av glädje. Nu är det bara att gå rakt ut, utan att tänka på snöskottning eller krattning, säger Lisbeth Karlsson.

En sista sak vill hon också tillägga.

– Vi har så vansinnigt fina barn, barnbarn och världens bästa sonhustru.

Renoveringstips

Här kommer några renoveringstips från Christer Karlsson som själv köpte en fastighet i Harads för att hyra ut:

Gör en ordentlig besiktning av fastigheten, så att du inte lägger ner pengar på något som inte går att använda i slutändan.
Se till att du har ekonomi och banklån i ordning. En sak kan man vara säker på, det blir alltid dyrare än vad du har tänkt dig.
Ha hela tiden hundraprocentig koll på alla hantverkare och följ bygget under hela processen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!