Jättelyftet misslyckades - nu görs nytt försök

Under måndagen skulle Artic Baths stora ponton på 39 ton sjösättas med en specialbeställd Havatorkran. Men första försöket misslyckades."Nu görs vissa förstärkningar och det blir ett nytt försök nästa vecka, säger AnnKathrin Lundqvist, projektansvarig.

Hur går det här? Många hade kameran med sig för att kunna föreviga jättelyftet som inte blev av under måndagen.

Hur går det här? Många hade kameran med sig för att kunna föreviga jättelyftet som inte blev av under måndagen.

Foto: Petra Älvstrand

HARADS2018-07-24 20:24

Arbetet med Arctic Bath, ett kallbadhus mitt på Luleå älv, har pågått i tre år. I måndags var det dags för sjösättningen av pontonen som ska rymma en anläggning med sex separata hotellrum. Det är specialistföretaget Jaxal i Övertorneå som gjort pontonens bitar i plastmaterial som sedan svetsas ihop till en stor ponton som ser ut som en platt donaut med hål i mitten.

I pontonerna är det förberett för avlopp, el och ventilation.

– Det ligger också avloppstankar i pontonen. Vi har ett säkert slutet system som ska kopplas ihop med det kommunala va-nätet, säger projektledaren AnnCathrin Lundqvist.

Pontonens alla delar har körts med specialtransport till Harads i förväg för att sedan monterats ihop på plats på stranden där lyftet skulle ske. Vid 11-tiden på måndagen anlände Havatorkranen från Luleå. Det är en stor apparat att göra i ordning inför jättelyftet på 39 ton. I flera timmar pågick arbetet med att skapa fästpunkter på pontonen.

– Vi har ju lejt Havator för deras erfarenhet. Kranen ska klara lyfta 250 ton, säger Per-Anders Eriksson, byggsamordnare.

Enligt honom har det kommit tre trailerbilar med 100 ton i motvikter som ska lyftas på kranen.

Det är en dyr sjösättning?

– Ja, pontonerna kostar 1,5 miljon i alla fall och lite till med allt runtikring. Givetvis vill man inte att det ska hända något eller att något ska gå sönder, säger Eriksson.

Under tiden som fästpunkterna justerades gjorde också små låga marklyft under tiden innan det var dags för huvudförsöket.

– Under vårt första försök lyckades vi inte få ut pontonen i vattnet. Det är första gången som det här görs och det handlar också om att få rätt balans och linje på pontonen vid lyftet. Vi måste även göra svetsningar på pontonbitarna som släppt lite. Vi tar nu ett omtag och ska omarbeta och lägga till fler lyftpunkter på huvudpontonen inför nästa lyft. Det beräknas ske nästa vecka, säger AnnKathrin Lundqvist.

Efter pontonen är sjösatt ska en betongsula gjutas på ytan och de färdigbyggda väggarna monteras.

– Vi lägger därför ut pontonen rätt nära land vid lyftet för vi måste ju frakta ut material för fortsatt bygge. När all byggnation är klar kommer pontonen bogseras ut till den rätta platsen, som är en bit upp efter älven. Transporten måste också göras innan isen fryser på. Nu ligger vi en vecka efter arbetsplanen när pontonlyftet måste göras om, säger Lundqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om