Eva-Britt Larsson, Edefors hembygdsförening, lägger i några vedträn i den stora bakugnen.
– Du ser att när jag gräddar har jag veden på ömse sidor i ugnen för att få bra värme, säger hon.
Det är ingen direkt rusning till måndagens bakskola, men genom att instruktörerna bakar själva för köpsugna är det ändå full fart. Edefors församling och hembygdsföreningen står för arrangemanget.
– Det första man gör är att elda i ugnen, undervisar Karin Sandling som har 35 års bagarstugerutin. Eva-Britt var här redan före sju. Sedan gör man en bra deg.
En degmaskin finns i bagarstugan. Efter knådning delas degen upp i mindre ämnen, jäses och bakas ut. Först kavling med vanlig kavel, därefter naggkavel.
Viktigt.
– Så att man får hål rakt igenom. Om inte så blir det som ett pitabröd.
Nu vet skribenten varför produkterna i hemmaugnen inte sett bra ut. För dålig naggkavel och för tjockt utbakat.
Kakorna får sedan vila och därefter skjutsar Eva-Britt Larsson in kakorna i ugnen tills fin färg uppnås.
Inga-Lisa Öhrvall är en av de som bakar.
– Vi har en egen bagarstuga på gården hemma, men den används inte på vintern. Här är det också bra med färdig deg. Och så hjälper man till att utrota hungern.
Överskottet från bakningen går nämligen till Svenska kyrkans kampanj "Utrota hungern."