- Jag tycker att det är tråkigt för min bror och alla andra som inte kan gå kvar här hemma, säger Emmy Midbjer, en av de sista niondeklassarna i Harads.
Det har länge vilat ett nedläggningshot över högstadiet i Harads. Bodens kommun har tidigare, i samband med den stora omstruktureringen inom skolan, beslutat att högstadiet ska läggas ner. Men beslutsfattarna har gett högstadiet i Harads respit.
- I november 2011 togs beslutet, men vi ha velat avvakta och se om elevunderlaget kan öka. Det har det inte gjort och nu fastställer vi och fullföljer beslutet, säger Britt-Marie Loggert Andrén (S), ordförande i utbildningsnämnden.
Det är en ovanligt stor grupp niondeklassare som går ut högstadiet till sommaren. Loggert Andrén säger att skolpolitikerna velat vänta tills nuvarande niondeklassare gått ut högstadiet, innan beslutet från 2011 verkställs.
En av niondeklassarna är Emmy Midbjer. Hon tycker att det är tråkigt att eleverna i klasser under inte ska få genomföra sin grundskola i Harads. Hennes lillebror som börjar sjuan till hösten, får börja högstadiet på annat håll. Men han har valt att inte pendla till Boden och Stureskolan, som högstadieeleverna ska göra med start till hösten.
- Han kommer nog att börja i friskolan i Vuollerim i stället för Stureskolan i Boden, säger hon.
Emmy Midbjer tänker också miljömässigt och funderar på hur politikerna tänker kring detta med miljön.
Dåligt för miljön
- Jag tycker att det är konstigt att man ska bussa eleverna. Det blir inte miljömässigt på det sättet, säger hon.
Rektorn, Mikael Lindberg, vid skolan i Harads ser nedläggningen på två sätt.
- Jag ser det både positivt och negativt. Det positiva är att på Stureskolan har man möjlighet att jobba mer med modern teknik och utrustning. Vilket den nya läroplanen trycker mycket på. Det är bra för eleverna.
- Samtidigt är det så att en del elever kan känna sig otrygga på en större skola, det går inte att komma ifrån, säger Lindberg.
Skälen till verkställandet är alltså enligt Loggert Andrén som tidigare nämnts, elevunderlaget. Men det handlar också om lärarna.
- Vi har svårt att få lärarkompetens till skolan. Det är svårrekryterat. Vi har i flera omgångar annonserat ut lärartjänster, men vi får inte tjänsterna tillsatta, säger Loggert Andrén.