Showroom med vilträtter blir nytt dragplåster

Svantes Vilt & Bär i Harads öppnar en ny dörr i sin verksamhet med att gå in som storsatsande hyresgäst i det gamla anrika Hamrénshuset i Harads. Showroom, fika och maträtter med vilttema, mötesplats och uteservering är några exempel på vad som ska fylla lokalen.

Svantes Vilt& Bär startades av Svante Renberg som gick bort för en tid sedan. "Vi driver företaget vidare i Svantes anda", säger sonen Andreas Renberg, här tillsammans med fabrikschefen Juan Handal.

Svantes Vilt& Bär startades av Svante Renberg som gick bort för en tid sedan. "Vi driver företaget vidare i Svantes anda", säger sonen Andreas Renberg, här tillsammans med fabrikschefen Juan Handal.

Foto: Lena Leffler

Harads2021-10-25 15:10

 ”Hamréns-huset” förvärvades i våras av Juan Handal som äger Handal fastigheter. 

– Jag har länge varit intresserad och i våras kontaktade ägaren mig och ville sälja, säger han.

undefined
Hamréns konditori blir något nytt i Harads.

Handal är också en av delägarna i Svantes Vilt & Bär med  rötterna i bygden sedan generationer. Andreas Renberg, VD på Svantes Vilt & Bär, och Juan Handal är nära vänner och samarbetspartners sedan många år och båda drivna företagare i bygden. 

– Det här steget är helt nytt för oss och vi gör det tillsammans för bygden egentligen, för att vi tycker att det känns kul. Även mina syskon som är delägare i Svantes står bakom det här och min syster Ulrika som också bor här i Norrbotten är engagerad i satsningen, förklarar Andreas Renberg, huvudägare.

– I huset finns redan idag även ett antal hyreslägenheter som alla är uthyrda. I det här fallet handlar det om bottenvåningen som ska bli showroom, säger Juan Handel.

undefined
Andreas Renberg, är vd i Svantes vilt och bär. Nysatsningen med showroom kostar 2,5 miljon kronor. " Vi har fått drygt 40 procent i stöd från länsstyrelsen till satsningen."

Under vintern och våren kommer det ske en omfattande totalrenovering och tillbyggnad av både den gamla cafélokalen och kök, som i dagsläget är helt tömda på inventarier.  Företagets satsning kostar runt 2,5 miljon och man har fått drygt 970 000 kronor i företagsstöd av länsstyrelsens landsbygdsenhet.

– För att lyckats med konceptet har vi tagit hjälp av en professionell designer och ljussättare. Matkonceptet med Svantes kvalitetsprodukter som bas kommer även att ske i samarbete med etablerade matkreatörer, säger Renberg.

Tanken med satsningen är att huset ska bli en mötesplats inte bara för bybor utan även för andra som rör sig här i bygden. 

– Vi hoppas att ett besök här ska kunna bli en anledning till att komma till Harads eller att man stannar till här vid genomresa. Även turister ska ha något mer ställe att gå till där de också träffar bybor.

undefined
Här några av personalen i arbete med styckning hos Svantes Bär & Vilt.

Teamet ser flera samordningsvinster mellan Svantes Vilt & Bärs traditionella verksamhet och den nya satsningen, där både befintlig personal och råvara är en tillgång. Det kan också bli tal om nyanställningar.Juan Handal tillägger att huset har potential i både källare och vindsvåning och att fler företag har visat intresse som hyresgäster.

– Det här är bara början men just nu handlar det för min del om att ta ett steg i taget och rusta fastigheten till riktigt bra skick, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!